POZIV ZA UČEŠĆE U EKOLOŠKOJ AKCIJI „ZAJEDNO ZA IDEALNU OKOLINU!“

Realizatori aktuelnog projekta „PISA 2025 – Nauka u fokusu“ Zavod za školstvo i Ispitni centar pozivaju obrazovno-vaspitne ustanove da se uključe u implemetaciju ekološke akcije: ,,Zajedno za IDEALNU okolinu!“ Agencije za zaštitu životne sredine i brenda IDEA, u periodu od 1. septembra do 15. oktobra ove godine.

Kako je istaknuto, planirano je da sve obrazovno-vaspitne ustanove u zemlji (predškolske ustanove, osnovne i srednje škole) sakupljaju i selektuju otpad i nakon toga predaju: reciklažnim dvorištima, deponijama (Livade Podgorica, Možura Bar) ili kod registrovanih sakupljača otpada u njihovim gradovima (obično su to gradska komunalna preduzeća). Od pomenutih subjekata dobiće potvrdu o predatim količinama otpada (prethodno izvagane količine), koju je  potrebno skenirati i dostaviti Agenciji za zaštitu životne sredine i Zavodu za školstvu, na imejl adrese: bojan.basanovic@epa.gov.me i blazenka.petricevic@zzs.gov.me najkasnije do 15. oktobra.

Za učesnike akcije koji sakupe najviše otpada (PET-Plastika, Limenke, Papir-karton) glavni pokrovitelj događaja je kompanija IDEA obezbijediće nagrade. Ustanova koja osvoji prvo mjesto dobiće igralište za djecu u vrijednosti 5.000 eura. Drugoplasiranima će pripasti prateći mobilijar/klupe, sprave za vježbanje u vrijednosti 3.000 eura, dok će ustanova koja osvoji treće mjesto dobiti sadnice u vrijednosti 2.000 eura.

Kriterijumi takmičenja su formulisani tako da i škole sa malim brojem đaka imaju šansu da osvoje vrijedne nagrade (Formula je a:b=c). A je ukupno sakupljena količina otpada, b ukupan broj učenika u školi/vrtiću, a c procijenjena količina otpada po djetetu.

Nakon sprovedenog postupka biće formirana Komisija koju će činiti predstavnici Agencije, kompanije IDEA i Zavoda za školstvo koja će izvršiti bodovanje i odrediti pobjednike akcije.

Kako ističu organizatori, cilj ekološke akcije „Zajedno za IDEALNU okolinu!“ je  unapređivanje zaštite životne sredine kroz smanjenje količina generisanog otpada, selekciju, reciklažu otpada, kao i produžetak životnog vijeka postojećih deponija, čime se promoviše cirkularna ekonomija u našoj zemlji.

Akcija se organizuje i radi podsticanja djece, njihovih roditelja, te vaspitača i nastavnika, kao i građana na razmišljanje o recikliranju pojedinih frakcija komunalnog otpada, s obzirom na to da isti predstavlja resurs.

Lj. V.

 

Izvor: Zavod za školstvo

Back to Top