Izložba slika i instalacija mr Seide Belegović u Baru: „KOMPOZICIJA FORMI I OBLIKA“

Izložba slika i instalacija akademske umjetnice mr Seide Belegović pod nazivom „Kompozicija formi i oblika“  održana je u Dvorcu kralja Nikole u Baru.

Postavku je otvorila istoričarka umjetnosti dr Anastazija Miranović.

„Ako je tačno, da  ’u prirodi nema ničeg što i u nama ne bi postojalo’  (Naum Gabo) moglo bi se reći da je Seida Belegović, u jednostavnoj geometrijskoj formi − trouglu, pronašla vlastiti simbol promišljanja i djelovanja (u) umjetnosti, osobeni ljudski znak koji je istovremeno priroda. U svom posljednjem stvaralačkom opusu ’Kompozicija formi i oblika’, umjetnica, u različitim medijima i formama, individualno i u serijama, opservira zadati motiv, tvoreći žive, dinamičke slike/instalacije“, istakla je ona.

Prema njenim riječima, umjetnica Belegović posebnu pažnju posvećuju bojama, koje su, kako kaže, intenzivne, jasne, čiste, nerijetko, kontrastne i opozitne, no istovremeno, kompatibilne.

„Trouglovi − protagonisti Seidinih radova, ne miruju, nadovezuju se, proizilaze jedan iz drugog, tvore frizove, specifičnu arhitektoniku, ’kuće’, ’kapije’, ali i predivne cvjetne ’ćilime’... U toj permanentnoj, kreativnoj igri formi/oblika, zvonkih boja, ostvaruju se osobene komunikativne sprege/veze − međusobne, između trouglova, i one s konzumentima/publikom“, naglasila je Anastazija Miranović.

Ona je ocijenila da ovaj Seidin stvaralački ciklus predstavlja njenu ličnu „mentalnu geografiju“, osoben „kulturni pejzaž“ na čijim obroncima se naziru novi, kreativni svjetonazori, specifične, artističke poetike i scenografije.

Seida Belegović je završila grafički smjer na Akademiji likovnih umjetnosti (ALU) u Prištini, a postdiplomske studije na ALU u Sarajevu. Stručno se usavršavala u Italiji, Grčkoj, Engleskoj, Francuskoj. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore (ULUCG). Bavi se pedagoškim radom i publicistikom. Do sada je imala je 46 samostalnih izložbi i izlagala je na preko 300 grupnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u radu  više  umjetničkih kolonija, a prepoznatljiva je po humanitarnom radu. Bibliografija o  umjetničkoj  i  pedagoškoj  akivnosti  umjetnice Belegović sadrži  preko 700  jedinica. Dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim, državnim i opštinskim manifestacijama. 

Izložbu je organizovao Zavičajni muzej Kulturnog centra Bar.

Lj. V.

    

 

Back to Top