PREDSTAVNICA UDG-A NA INTERNACIONALNOM SEMINARU O RAMAJANI U INDIJI

Dekanica Fakulteta za dizajn i multimediju Univerziteta Donja Gorica (UDG) prof. dr Tatjana Burzanović je jedini učesnik iz zapadne civilizacije na međunarodnom seminaru na temu drevnog epa Ramajana (The Great Epic and Western World), na poziv Ministarstva kulture Indije i Indira Gandi Nacionalnog centra za umjetnost.

Prof. Burzanović je ilustrovala drevni ep Ramajana u 56 slika kombinovanom tehnikom na formatu 35x50cm, nakon čega je napisala knjigu u kojoj je opisala kako je likovnim elementima transponovala misli, osjećanja i događaje iz tog djela. Knjigu je Ambasada Indije iz Beča prevela na engleski jezik. Samostalna izložba 56 slika, inspirisanih epom Ramajana prof. Burzanović će biti predstavljena u Ministarstvu kulture Indije u junu, u okviru Internacionalnog seminara.

Štampu protokolarnog izdanja knjige „Ramajana – ilustracije“ je podržalo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, nakon čega je to djelo predstavljeno na nekoliko sajmova knjiga u Crnoj Gori i regionu. Redizajnirano izdanje ove knjige će biti publikovano u Americi u toku ove godine.

Profesorica Burzanović je jedini predavač indijske kulture u Crnoj Gori na Fakultetu za kulturu i turizam na UDG, gdje je otvoren Indijski ugao.

Ona je u rezidenciji Gandijeve unuke Tare Gandi Batačarje uručila sliku sa nazivom „Gandi i njegovi sljedbenici“, koja je nastala inspirisana poemom indijskog nobelovca Rabindranata Tagore, a koja je od sada dio kolekcije Nacionalnog muzeja Gandi u Nju Delhiju. Tatjana je Tari uručila i komplet markica Pošte Crne Gore sa likom Mahatme Gandija, koje će se nalaziti u Nacionalnom muzeju Gandi, kao dio njihove kolekcije.

Izvor UDG

Back to Top