Radionica na Medicinskom fakultetu: UVOĐENJE NOVIH TEHNOLOGIJA U OBRAZOVANJE

Radionica u okviru Erasmus + projekta BIOSINT „Jačanje kapaciteta i digitalnih kompetencija u biomedicinskom obrazovanju kroz internacionalizaciju kod kuće“, održana je na Medicinskom fakultetu u Podgorici 27. i 28. juna. Koordinator projekta za Crnu Goru je prodekanka za nastavu na Medicinskom fakultetu prof. dr Aleksandra Vuksanović-Božarić, a skup je otvorio dekan te univerzitetske jedinice prof. dr Miodrag Radunović.

Pandemija COVID-19 je dala jedno novo iskustvo ograničenosti u međunardnoj razmjeni znanja i vještina na polju biomedicinskih nauka, te je u pravcu prevazilaženja tih ograničenja i nastao ovaj projekat. Njegov cilj je uvođenje novih tehnologija u obrazovanje.

„Kroz projekat će se formirati platforma za internacionalizovani nastavni plan i program u skladu sa standardima ECTS sistema. U projektu učestvuju univerziteti iz Temišvara, Levena, Tuzle, Mostara, Foče, Tirane, Skadra i Podgorice.

Projektni konzorcijum će razviti i implementirati najmanje tri nova internacionalna virtuelna programa koji će biti iz oblasti: ishrane i bolesti, personalizovane medicine i digitalnog zdravlja, te zdrastvenog menadžmenta u krizi“, navodi se u saopštenju sa Medicinskog fakutleta.  

Aktuelni studijski programi medicinskih fakulteta, učesnika projekta, imaju značajne sličnosti, ali i velike razlike u smislu formalne organizacije i obrazovnog učinka, posebno u oblasti internacionalizacije.

Zajednički BIOSINT okvir, u međunarodnom okruženju i međukulturnoj razmjeni, nudi jedinstvene mogućnosti i usklađenost sa lokalnim uslovima i zahtjevima i značajne mogućnosti međunarodne promocije vlastitih kapaciteta i dostignuća. 

Prodekanka za medjunarodnu saradnju prof. dr Nataša Popović je predstavila Medicinski fakutet sa posebnim osvrtom na medunarodnu saradnju, projekte u kojima fakultet učestvuje, kao i na mobilnost  profesora, saradnika i studentata.

O. Đ.

Back to Top