SVJETSKI PIJANISTA TAMPEI NAKAMURA NASTUPIO U MUZIČKOM CENTRU

Poznati japanski pijanista i kompozitor Tempei Nakamura, koji je svoj debi imao u Karnegi holu u Njujorku, nastupio je sinoć u velikoj sali Muzičkog Centra Crne Gore.

Izvodio je svoje originalne kompozicije, ali je dio repertoara posvetio i izvođenju japanskih tradicionalnih djela. Virtouz na klaviru, umjetnik koji vješto kombinuje muzičke stilove kao što su džez, klasika i rok, svoj umjetnički izraz u šali naziva „istočni romantizam“ i kaže da bi želio da obiđe svijet kao ptica sa klavirom kao krilima.

Tokom karijere imao je veoma zapažene nastupe u koncertnim dvoranama u Amsterdamu, Parizu, Berlinu, ali i drugim zemljama poput Španije, Portugala, Italije, Austrije, Luksemburga, Estonije, Slovačke, Ukrajine i Bjelorusije. Pravi kuriozitet predstavlja podatak da je, počevši od 2019, a nakon pandemije i tokom 2022. godine, u okviru svoje evropske turneje imao koncerte u svakoj državi Evrope.

„Putujem i upoznajem nove zemlje i nove ljude. To je dobro za mene i moje nadahnuće“, rekao je Nakamura.

Dodaje da je u Crnu Goru došao iz Sarajeva i da je oduševljen prirodnim ljepotama, naročito Pivskim jezerom i planinama.

Jedna moja kompozicija, koju sam izvodio večeras posvećena je ljepotama Crne Gore“, kaže on.

Na repertoaru se sinoć našla i himna Crne Gore:

„Zato što sam htio da iskažem poštovanje prema vašoj zemlji ali i da ostvarim prijateljstvo između dvije zemlje.“

Pijanista, rodom iz Kobea u Japanu, počeo je da uči klavir sa pet godina. U srednjoj školi, njegov dom je uništio Veliki zemljotres u Hanšinu 1995. godine, zbog čega je napustio školu i zaposlio se. Iako u srednjoj školi nije svirao klavir, zahvaljujući svom nevjerovatnom talentu, primljen je u muzičku školu i nastavio da studira na Univerzitetu umetnosti u Osaki, gdje je diplomirao kao najbolji na odsjeku klavira. Svoj debi imao je 2010. godine na solo recitalu u Karnegi holu u Njujorku. Trenutno živi u Tokiju i aktivno organizuje turneje širom svijeta, kao i u Japanu.

Koncert u Muzičkom centru je drugi njegov nastup u Crnoj Gori a realizovan je kroz saradnju Ambasade japana i Fondacije za promovisanje nauke PRONA.

Izvor: RTCG

Back to Top