UNIVERZITET CRNE GORE DODJELJUJE STIPENDIJE ZA NAUČNOISTRAŽIVAČKI RAD U INOSTRANSTVU

Univerzitet Cne Gore (UCG) organizuje istraživačke boravke za mlade istraživače na renomiranim visokoobrazovnim, naučnoistraživačkim institucijama i visoko razvijenim kompanijama koje u svom sastavu imaju razvojno-istraživačke centre u Evropi. Boravci se organizuju u okviru programa za podršku razvoja nauke i usavršavanja kadrova na UCG, kao i ispunjenja ciljeva Strategije razvoja Univerziteta. 

Studijski boravak će biti finansijski podržan stipendijom Univerziteta za 10 aplikanata.

Za kratkoročne istraživačke boravke mogu aplicirati studenti doktorskih studija na UCG koji nisu u radnom odnosu i nisu korisnici drugih stipendija za doktorske studije, saradnici u nastavi - studenti doktorskih studija i saradnici u nastavi sa doktoratom, ekvivalentno za saradnike u istraživanju odnosno istraživačke pozicije na UCG, i nisu korisnici drugih stipendija za doktorske studije.

Istraživački boravak trajaće najmanje jedan mjesec, a kandidat će dobiti 2.500 eura. Rok za podnošenje prijava je 21. jul, a istraživački projekat treba da bude završen u ovoj kalendarskoj godini.

Saradnici angažovani na UCG, a koji su studenti doktorskih studija u oblastima za koje ne postoje doktorske studije na Univerzitetu Crne Gore, ne mogu aplicirati za boravak na instituciji na kojoj imaju status studenta doktorskih studija.

Evaluaciju i rangiranje pristiglih prijava obavlja Naučni odbor UCG.

UCG nudi i tri jednogodišnje postdoktorske stipendije (dvije iz STEM disciplina i jedna za društvene ili humanističke nauke) za inostrane istraživače.

O. Đ.

Back to Top