Peti susret Mreže univerziteta malih zemalja: O GRANICAMA (ZLO)UPOTREBE VJEŠTAČKE INTELIGENCIJE U OBRAZOVANJU

Rektori Mreže univerziteta malih zemalja i teritorija, među kojima i rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, okupili su se na petom godišnjem sastanku, na Univerzitetu u Lihtenštajnu.

„Ovaj sastanak je bio prilika da Univerzitet Crne Gore osnaži saradnju sa univerzitetima malih zemalja, koje djeluju u sličnim društvenim okolnostima. Razgovarali smo o novim konceptima nastave, daljem razvoju naučnoistraživačke saradnje, kao i međunarodne saradnje u cjelini“, kazao je rektor Božović.

Jedna od važnih tema je bila vezana za izazove (zlo)upotrebe vještačke inteligencije u visokom obrazovanju pod radnim nazivom AI vs AI (Artificial Intelligence vs Academic Integrity).

Na simpozijumu u Lihtenštajnu se razgovaralo i o zaštiti životne sredine kroz promociju održivog razvoja, „zelenih“ univerziteta i univerzitetskih kampusa.

Sastanak je ishodovao i obnovom multilateralnih ugovora o razmjeni u okviru Mreže univerziteta malih zemalja i teritorija.

Dogovoreno je da domaćin sastanka Mreže univerziteta malih zemalja i teritorija u 2025. godini bude Univerzitet Crne Gore.

Izvor: UCG

Back to Top