Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja: MINISTARSTVO PROSVJETE PREDSTAVILO DIGITALNU ŠKOLU

Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja Ministarstvo prosvjete Crne Gore predstavilo je Strategiju za digitalizaciju obrazovnog sistema i koncept „Digitalna škola“.

Državna sekretarka u Ministarstvu Milijana Vukotić-Jelušić naglasila je da je obrazovni sistem dinamična oblast koja traži kontinuirano prilagođavanje.

„Kada je počela pandemija korona virusa Ministarstvo je započelo projekat 'Digitalna škola', koji je postao moćan alat u komunikaciji nastavnika sa đacima i njihovim roditeljima, i koji je pomogao da se obrazovni proces ne prekida. Zahvaljujući digitalizaciji dobili smo priliku da se znanje nezaustavljivo širi, i da obrazovni sistem učinimo otpornim na promjene i funkcionalnim, upravo kada razni spoljni uticaji dovode do toga da obrazovni proces može biti u riziku od prekida“, kazala je ona.

Jelušić smatra da je i u redovnom obrazovnom procesu vrlo važno da se koristi onlajn učenje.

„Na sajtu Digitalna škola ima mnogo kreativnih sadržaja koji omogućavaju da djeca vrlo lako i brzo zavole ovu platformu i da joj se često vraćaju. Zaposleni koji se u Ministarstvu prosvjete bave održavanjem ovog sistema i kreiranju novih sadržaja moraju ga činiti bezbjednim za djecu“, dodala je Jelušić podsjećajući da za vrijeme pandemije korona virusa 20 posto đaka nije imalo pristup digitalnim sadržajima zbog nedostatka kompjutera kod kuće.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander istakao je da je u današnje vrijeme neophodno da svako dijete u školi razvije digitalnu pismenost, jer bez toga ne mogu prepoznati informacije koje ih mogu koštati života, u šta smo se uvjerili u toku pandemije.

„Jasno je da digitalno doba u kojem živimo zahtijeva transformaciju obrazvonog sistema. Drago mi je što je Crna Gorta uz podršku UNICEF-a krenula tim putem. Digitalna škola je rezultat naših zajedničkih napora. UNICEF će i dalje podržavati Crnu Goru da svakom djetetu kroz obrazovanje pruži digitalnu pismenost. Moramo je pružiti i onoj djeci koja kod kuće nemaju internet i digitalne tehnologije, kao i roditelje koji su digitalno pismeni. Zato UNICEF poziva sadašnju i sve buduće vlade Crne Gore da obezbijede kontinuirano ulaganje države u digitalne tehnologije i internet za svakog nastavnika i učenika, kao i da prioritet ove države bude da u nastavi bude uključena digitalna tehnologija“, ukazao je Santander.

Marina Matijević, načelnica Odjeljenja za informaciono-komunikacione tehnologije u Ministarstvu prosvjete, podsjetila je da je potreba za izradom stragegije za digitalizaciju obrazovnog sistema bila situacija u društvu i promjene koje nosi današnje vrijeme, ali i svi problemi koje smo imali tokom pandemije.

„Cilj nam je da uz pomoć tehnologije stvorimo otvoren obrazovni sistem, kako bi mogli i u budućnosti da imamo odgovor na razne izazove koje može da zadesi kompletno društvo pa i obrazovanje. Upravo iz tog razloga govorimo o konceptu digitalne škole, koji je počeo da se razvija tokom pandemije korona virusa u trenutku kada su se zatvorile škole i nastava prekinuta. Krenulo je emitovanje snimljenih lekcija na ekranima, međutim nije postojala komunikacija između učenika i nastavnika i to je bio jedan od izazova koji smo morali da prevaziđemo. U početku su se nastavnici sami snalazili, koristili su razne tehnologije da uspostave komunikaciju sa djecom tako da su koristili vajber, zum, tims i druge aplikacije, ali pokazalo se da i to ima nekih nedostataka. Zbog toga smo htjeli da nađemo univerzalno rješenje koje će pomoći svim školama da olakšaju i nastavnicima i učenicima tu komunikaciju“, kazala je ona.

Prema riječima Matijević, u saradnji sa školama, a posebno OŠ „Njegoš“ u Kotoru, „uspjeli smo da prepoznamo tehnološko rješenje koje je najpogodnije za rad i učenje jedne škole, a to je tims aplikacija. Upravo taj model poslužio je da osim primjene u školama napravimo komunikaciju između Ministarstva prosvjete i škola, tj. da ne bude primjena timsa samo unutar institucije, već da može da se sarađuje i na drugim nivoima. Upravo to nam je dalo ideju da možemo cijeli sistem obrazovanja da učinimo mnogo efikasnijim jer možemo uspostaviti komunikaciju između ministarstva i direktora škola, ICT koordinatora, pedagoško-psiholoških službi.“

O svom iskustvu u korišćenju digitalne škole govorili su Dragutin Šćekić iz UNICEF-a i direktorica OŠ „Njegoš“ u Kotoru Tamara Radonjić.

Ujedno, u okviru sajma Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a, prezentovaće koncept Digitalna škola na istoimenom štandu, od 8. do 14. maja u periodu od 11 do 21 sat.

 

O. Đ.

      

Back to Top