SEUŠ BAR PROSLAVILA DVIJE DECENIJE RADA

Jubilej 20 godina postojanja Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola (SEUŠ) Bar obilježila je u Domu kulture, uz prigodan program koji su osmislili učenici i profesori.

„Danas slavimo dvije decenije rada Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole. Vjerujem da smo sačuvali početni entuzijazam i mladalački duh, u plemenitoj misiji obrazovanja, zahvaljujući, prije svega, energiji novih generacija i trudu koji svi zaposleni ulažemo. U ovom važnom poslu, suočavali smo se sa brojnim iskušenjima i izazovima. Ubijeđen sam da se na njih spremno odgovara, jer nam je svima želja da naši učenici izrastu u dobre i sposobne ljude“, kazao je direktor SEUŠ Milisav Joksimović.

U svečanom govoru, pored toga, on je uputio i lijepe poruke učenicima, roditeljima i profesorima.

„Dragi učenici, ovo je ponajviše vaš dan – neka vam je srećan. I neka vam obrazovanje i naša škola uvijek budu u srcu. Tražite pojačanu pomoć i podršku svojih profesora, kad vam je to potrebno. Razvijajte svoje sposobnosti i radite na sebi, to je vaša misija koju morate korak po korak ostvarivati. Uvaženi roditelji, vaša uloga u razvijanju vrednosnih stavova o školi ima veliki značaj. Učenici treba da dožive školu kao svoj drugi dom i da se osjećaju prijatno i bezbjedno. Moramo izgraditi povjerenje i na tom principu rješavati sva pitanja u interesu učenika i škole, uvažavajući različite stavove, mišljenja i dobronamjerne sugestije. Pozivam vas da otvoreno i argumentovano govorite o radu škole, da pokrećete inicijative, uzmete učešće u aktivnostima škole i preuzmete dio odgovornosti za njen rad. Drage kolege, vi ostanite to što jeste, mudri, pametni, strogi, ljubazni i strpljivi. Čestitam vam praznik sa željom da i nadalje radite dobro, složno i uigrano“, poručio je Joksimović.

U centralnom dijelu proslave emitovan je dokumentarac „Stazama kreativnosti“ o osnivanju škole, njenom dvodecenijskom prosvjetnom putovanju i pedagoškim postignućima, kao i o uspjesima njenih učenika od kojih su neki danas i njeni nastavnici.

Upečatljiv segment ovog vizuelizovanog prikaza rada škole odnosio se na sjećanja njenih pokretača i rukovodilaca: Ramize Kalamperović, Stanke Vučinić, Šahina Šabotića, Ranka Barjaktarevića, mr Tanje Spičanović i Tijane Vukčević.

Produkcijski angažman, kao i u slučaju prethodna četiri medijska projekta SEUŠ Bar, potpisuje NVO „Bubulj“.  Za režiju, snimanje i montažu bio je zadužen Dejan Senić. Scenario je radila Aleksandra Ivanović, dok je stručna saradnica na projektu bila profesorica Mirjana Savićević. Naratorka u filmu je Anja Pavlović, učenica SEUŠ.

Kulturno-umjetnički program povodom obilježavanja jubileja predstavio je ne samo retrospektivu istorijata škole, već je simbolikom objedinio koncepte tradicionalnog i savremenog stvaralaštva. Scenska kreativnost koja je pratila centralni sadržaj i emitovanje dokumentarnog filma o nastanku i djelovanju SEUŠ Bar na sveobuhvatan način iskazala je spoj generacija i zajedničko stvaralaštvo učenika i nastavnike ustanove.

Goste su na ulazu u salu dočekale učenice SEUŠ i članice KUD „Jedinstvo“ obučene u narodne nošnje sa prostora barske opštine. Crnogorsku himnu i kompoziciju „Oda radosti“, uz klavirsku pratnju prof. Jelene Dobrković i Uroša Sučića na trubi, izveo je mješoviti hor „Antivari musica“ pod dirigentskim vođstvom mr Mira Kruščića.

Veoma bogat program, kojem su svjedočile ugledne zvanice, prosvjetni radnici iz svih gradskih škola, okupljeni roditelji, nekadašnji i sadašnji đaci, kao i članovi kolektiva SEUŠ, zaokružen je originalnim performansom učenika koje je osmislila profesorica Magdalena Jovetić. Lirski ton ovom događaju sjajnim recitovanjem dale su Hristina Krgović uz stihove Brane Petrovića, „Svetlost iznenada“, i Anja Pavlović sa „Baladom za mesečevu decu“ našeg Baranina Srđana Lekovića.

Za sve goste i učesnike obilježavanja ovog značajnog jubileja za crnogorsku prosvjetu i grad Bar priređeno je svečano posluženje kojeg su sa svojim učenicima pripremili profesori Dejan Aleksić, Erif Liković, Emil Adrović, Miodrag Markoč, Radoš Vlašković, Nada Ćurčić i Goran Pješčić.

Obilježavanje 20 godina rada SEUŠ Bar nastaviće se nizom tematskih događaja koji će biti održavani tokom ove kalendarske godine.

Izvor: Barinfo

Back to Top