GOSTUJUĆE PREDAVANJE ŽELIMIRA ŽILNIKA ZA STUDENTE FAKULTETA DRAMSKIH UMJETNOSTI

Želimir Žilnik, jedan od najuticajnijih autora jugoslovenskog i evropskog filma, biće gostujući predavač 16. i 17. marta na Fakultetu dramskih umjetnosti Univerziteta Crne Gore (UCG), na Cetinju. Studenti će imati priliku da se detaljnije upoznaju sa njegovim radom koji se sastoji od brojnih međunarodno priznatih i nagrađivanih igranih i dokumentarnih filmova. Žilnik je i prošlogodišnji laureat nagrade za životno djelo Filmskog festivala Herceg Novi.

Cilj predavanja pod nazivom „Među ljudima“ je da predstavi Žilnikov pristup filmu, fokusirajući se na primjere metoda i tehnika koje je razvio tokom svoje višedecenijske karijere, u djelima koja u sebi imaju osobeni društveni angažman, specifičan humor i eksplicitnu političku kritiku. Posebna pažnja će biti posvećena filmovima koje je snimao u Crnoj Gori, saopštili su sa FDU.

Uz uvodno izlaganje koje sažima pregled filmskih metodoloških postupaka Želimira Žilnika primjenjenih u filmografiji koju čini pedesetak kratkometražnih i dugometražnih filmova, nastalih u periodu od 1967. do 2023. godine, predavanje će biti raspoređeno u pet tematskih cjelina. Studentima će biti ponuđen izbor iz filmografije, kao i noviji teorijski eseji objavljeni u internacionalnim filmskim zbornicima i stručnim filmskim časopisima.

O. Đ.

Foto: Vuk Vukmirović

 

Back to Top