Šef kancelarije UNHCR-a posjetio OŠ „Anto Đedović“: DOBRI USLOVI ZA RAD SA DJECOM STRANIH DRŽAVLJANA

Šef kancelarije UNHCR-a u Crnoj Gori Žan-Iv Bušardi obišao je sa saradnicima  škole u Baru  u kojima uče djeca stranih državljana.

On je tom prilikom  posjetio OŠ „Anto Đedović“ koja na teritoriji Bara ima najveći broj učenika stranog porijekla – od septembra je upisano oko 160 iz raznih krajeva, a u prethodnim godinama broj upisanih stranaca je u porastu.

Bušardi iskazao interesovanje za broj upisanih stranih učenika, teritorijalnu zastupljenost, uslove u kojima rade i način na koji su učenici uključeni u obrazovni sistem Crne Gore. Zanimalo ga je i koje sve vidove podrške đacima sa drugog govornog područja škola pruža – kako u redovnoj, tako i u dodatnoj i dopunskoj nastavi, kao i vannastavnim aktivnostima.

Prema riječima direktorice ove obrazovno-vaspitne ustanove Stanke Vukčević,  oni su goste uvjerili da su velika podrška u radu s tom djecom odlični uslovi koje ova škola ima i koja  je prepoznata kao jedna od najmodernijih u Crnoj Gori. Obezbijeđen je kabinet tematski uređen sa najsavremenijom digitalnom opremom i materijalom koji je potreban za realizaciju časova, kako iz redovne nastave jezika,  tako i dodatnih časova koje je organizovalo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa školama. Škola ima sve potrebne uslove i za praćenje nastave po inkluzivnom programu  (prilaz i lift za osobe sa invaliditetom, kao i stručni kadar).

Predstavnici UNHCR-a prisustvovali su jednom času koji je za učenike stranog porijekla starijeg uzrasta realizovala Ljiljana Milović, profesorica crnogorskog – srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti. S obzirom na to da su  učenici  sa više različitih govornih područja (iz  Ukrajine , Rusije, Bjelorusije, Njemačke,  Turske…), škola je vodila računa da obezbijedi i stručni kadar za rad sa stranim učenicima pa su gosti imali priliku da vide kako je  višejezična  kompetencija  (poznavanje  ruskog  i engleskog jezika ) profesorice Milović našla  uspješnu primjenu u praksi u radu sa đacima starijih razreda. 

 „Gosti iz UNHCR-a uvjerili su se da su učenici stranog porijekla zajedno sa svojim vršnjacima  uključeni u razne projekte, takmičenja i konkurse kako bi u skladu sa interesovanjima razvijali talente i vještine. Razgovarali su sa đacima interesujući se o utiscima u našoj školi. Otkrili su da su djeca lijepo prihvaćena, da se druže  i uče u vrlo prijatnoj i podsticajnoj atmosferi i da su se  uspješno integrisala. Važna je i podrška koju nastavnici u redovnoj nastavi pružaju djeci i imaju strpljenja i razumijevanja tokom učenja. Tako da smatramo da smo timskim radom i podrškom svih zaposlenih u školi uspjeli da naša škola bude prepoznata kao primjer dobre prakse u implementaciji ovog projekta“, ističe profesorica Milović.

 

Izvor: barinfo.me

 

 

Back to Top