Ministarka Šćepanović: BAVLJENJE NAUKOM JE DOBAR IZBOR I LIJEP IZAZOV

Šesti međunarodni čas fizike čestica za srednjoškolce održan je na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) Univerziteta Crne Gore (UCG), u organizaciji Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja (MNTR), a u saradnji sa Evropskom organizacijom za nuklearna istraživanja (CERN) i Međunarodnom grupom za promociju fizike čestica (IPPOG).

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Biljana Šćepanović je istakla da taj resor veliki fokus stavlja na podršku mladim istraživačima, što je jedna od najvažnijih misija njegovog postojanja i rada.

„Pozivom na ovakav događaj međunarodnog karaktera Ministarstvo je željelo da ukaže na činjenicu da bavljenje naukom, a posebno fundamentalnom, kakva je fizika, predstavlja ne samo dobar izbor, već veliki izazov. Nadam se da će iskustva stečena na događaju pomoći srednjoškolcima u odabiru studijskog programa fizika, i možda baš ovog fakulteta, kao vašeg životnog i profesionalnog opredjeljenja”, kazala je ministarka Šćepanović.

Ona je naglasila da će Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja uvijek biti tu da pomaže na putu ulaska mladih ljudi u nauku.

Dekan PMF-a prof. dr Miljan Bigović je izrazio nadu da će učesnike skupa uskoro ponovo sresti kao studente ovog fakulteta koji je kroz svoj primjer dokazao da školuje kompetentan kadar koji može da bude konkurentan svijetu.

Učenici srednjih škola u Crnoj Gori ponovo su u prilici da dožive realni istraživački proces u ovoj eminentnoj naučnoj disciplini, fizici, te da analiziraju podatke sakupljene u jednom od eksperimenata na Velikom hadronskom sudaraču, čime im je omogućeno da imaju uvid u poseban proces funkcionisanja najvećeg akceleratorskog kompleksa u svijetu, koji se nalazi u CERN-u, u Ženevi.

Na kraju radnog dijela programa učesnici su imali priliku da putem video konferencije upoređuju, diskutuju i kombinuju svoje rezultate sa predstavnicima CERN-a i učesnicima sa Univerziteta u Trstu.

Događaj je bio jedinstvena prilika za učešće srednjoškolaca u međunarodnom programu ove vrste, kao i prilika za bliže upoznavanje sa stvarnim istraživačkim životom u jednoj od atraktivnih oblasti nauke, fizici čestica.

Na skupu su bili srednjoškolci iz Andrijevice, Bara, Budve, Cetinja, Danilovgrada, Herceg Novog, Nikšića, Pljevalja, Podgorice i Žabljaka.

Ovaj program godišnje pohađa oko 13.000 učenika srednjih škola iz 60 zemalja svijeta. Jedan od glavnih ciljeva je približavanje fizike čestica talentovanim đacima, kako bi se podstaklo veće interesovanje za ovu oblast istraživanja, koja se bavi nekim od fundamentalnih tajni prirode.

O. Đ.

Back to Top