Na UCG održana panel diskusija: DIGITALNA TRANSFORMACIJA INSPIRACIJA ZA NOVA PARTNERSTVA

Digitalna transformacija je inspiracija za nova partnerstva i inovativno udruživanje, rečeno je tokom panel diskusije na temu „Inovativno udruživanje u digitalnoj transformaciji Crne Gore“ u organizaciji Univerziteta Crne Gore (UCG) i Ministarstva javne uprave.

Rektor UCG prof. dr Vladimir Božović je otvarajući skup istakao da su učesnici panela tri vrlo važne grane u razvoju digitalnog društva - Univerzitet, Vlada, odnosno javna uprava i dio privrede, koji je u suštini najpozvaniji kada je riječ o digitalnoj transformaciji društva.

„Ono što je takođe važno i što bih volio da istaknem kao neku vrstu našeg zajedničkog uspjeha jeste što smo ugovore koje smo potpisali sproveli u život. Dakle, mi danas imamo određene programe sa ICT Cortex-om i sa Ministarstvom javne uprave na kojima vrijedno radimo upravo u domenu koji je obuhvaćen naslovom ovog panela. Radi se o programima informacione bezbjednosti i to je nešto što vrijedi istaći jer smo od potpisivanja dokumenta do danas prešli jedan vrlo ozbiljan put, a ono što nam slijedi, čini mi se, još je značajnije za cijelo društvo, a za Univrzitet posebno“, kazao je Božović.

„Digitalizacija je kontinuiran proces bez kojeg ne možemo računati na uspjehe, ne samo u poslovnom smislu, nego i na ličnom planu. Fleksibilnost i prilagođavanje promjenama koje brzo nadiru je obaveza i prioritet, a ovaj događaj, sa akcentom na inovativno udruživanje, vidim kao rezultat prethodnog promišljenog djelovanja u pravcu unapređivanja društvenog kapaciteta za promjenu koja je neophodna. Ovo je početak jedne nove prakse – udruživanje relevantnih partnera u pravcu ostvarenja promjene na dobrobit cijele zajednice. Ta promjena se zove digitalna transformacija i pruža priliku da se realizuju specijalizovane obuke, da uvodimo nove trendove, kako u privredu, tako i među građanima i akademskom zajednicom, a studenti su tu, kao nosioci svih inovacija i promjena“ kazao je ministar javne uprave mr Maraš Dukaj.

On je istakao da digitalnu Crnu Goru možemo razviti samo sveobuhvatnom akcijom u kojoj su uključeni ne samo svi partneri, nego i osnaženi i edukovani građani.

„Na ovom panelu otvaramo tri važne teme kako za javnu administraciju, tako i za akademsku i biznis zajednicu, i najvažnije, za vas studente koji ste nova snaga i energija budućeg razvoja IT industrije u Crnoj Gori. Kontinuirana edukacija i zdrava konkurencija su siguran prostor za dalji rast i razvoj“, poručio je Dukaj.

Na panel diskusiji na temu „Digitalna transformacija–inspiracija za nova partnerstva“ panelisti iz Ministarstva javne uprave Dušan Polović, Univerziteta Crne Gore prof. dr Irena Orović, ICT Cortex-a Tarik Zaimović i FLEKA-e Miloš Milošević, govorili su na tri teme o programu obrazovanja za sticanje IT vještina, Digitalnoj akademiji i Programu Digitalna Evropa.

Program obrazovanja za sticanje IT vještina, istaknuto je na panelu, daje novu perspektivu i integriše praktična znanja i iskustvo, teorijsko znanje i naučni rad, participativnost i inskluzivnost, uvažavajući kreativnost i inovacije.

Govoreći o digitalnoj akademiji, rečeno je da je javna administracija Crne Gore intenzivnim radom u oblasti digitalne transformacije uočila niz inspirativnih praksi u svijetu koje između ostalog ulaze i u oblast neformalnog obrazovanja poput digitalnih akademija. Digitalne akademije pomažu da se zatvori digitalni jaz tako što će omogućiti pristup tehnologiji i obuci za IKT širem spektru ciljanih publika,

Program „Digitalna Evropa“ je novi program Evropske unije, koji pokriva period od 2021. do 2027. Program ima cilj da podrži digitalizaciju evropskog društva i privrede, ulaganjem u digitalnu infrastrukturu, digitalne kompetencije i veštine i razvoj novih digitalnih tehnologija i aplikacija. Program je dio šire strategije Evropske Komisije sa ciljem da Evropa postane lider u digitalnom dobu i da koristi od digitalne transformacije imaju svi građani i preduzeća.

 O. Đ.

 

Back to Top