SPOMEN-KOMPLEKS „SLOBODA“ PROGLAŠEN ZA KULTURNO DOBRO

Spomen-kompleks “Sloboda” na brdu Jasikovac u Beranama, poslije punu deceniju od kada je prvi put pokrenuta inicijativa, konačno je proglašen za kulturno dobro od nacionalnog značaja.

Direktorica Polimskog muzeja Violeta Folić kazala je Portalu RTCG da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore rješenje o tome donijela prošlog mjeseca i obavijestila Opštinu Berane, kao imaoca kulturnog dobra.

„Mi smo negdje od 2013. godine uporno slali inicijative, i evo sada konačno dočekali da se ovaj spomenik proglasi kulturnim dobrom. Mnogo je važno da je spomen kompleks dobio status kulturnog dobra od nacionalnog značaja, jer to znači da država ima pravo i obavezu da vodi dalju brigu o ovom značajnom spomen kompleksu u Beranama“, kazala je Folić.

Ona je objasnila da su upravo zbog toga ranije prekinute aktivnosti koje su bile u završnoj fazi izrade idejnog rješenja uređenja i valorizacije spomen-kompleksa Jasikovac. Ono što će najprije uslijediti jeste raspisivanje konkursa za izradu novog idejnog rješenja, koji bi trebalo da bude međunarodnog karaktera, da bi zatim čitav spomen kompleks i brdo Jasikovac iznad Berana dobili novo ruho, uz odobrenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Na brdu Jasikovac, koje se nalazi na samo kilometar od centra grada, sada već daleke 1977. godine podignut je jedinstven spomenik na području Crne Gore. On je djelo poznatog  arhitekte Bogdana Bogdanovića i predstavlja simbol borbe za oslobođenje koja se vodila u ovom kraju tokom balkanskih, Prvog i Drugog svjetskog rata.

Spomenik je podignut na mjestu gdje su 17. jula 1941. godine njemački okupatori strijeljali beranske rodoljube.

Izvor: RTCG

Back to Top