Doc. dr Martin Ćalasan dobitnik godišnje nagrade Univerziteta Crne Gore: NAUČNIM RADOVIMA ZAVRIJEDIO PRIZNANJE

Doc. dr Martin Ćalasan dobitnik je priznanja za poseban doprinos razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnom pozicioniranju Univerziteta Crne Gore, za 2022. godinu, na predlog Vijeća Elektrotehničkog fakulteta.

Za ovo priznanje, koje je dobio i u 2019/2020. godini, preporučili su ga naučni radovi objavljeni u časopisima prestižnih SCI/SCIE lista.

Na međunarodnim i domaćim konferencijama objavio je 10  radova i postao urednik četiri specijalna broja u časopisima  SCI/SCIE liste. Bio je i član Naučnog odbora za četiri međunarodne konferencije održane u Brazilu, Albaniji, Malti i na Kipru, a recenzirao je oko 50 radova u časopisima SCI/SCIE liste.

Koordinator je bilateralnog projekta sa Slovenijom i učesnik u dva Horizont projekta  - CROSBOW projekat,  i TRANSIT, gdje je Elektrotehnički fakultet partnerska instiucija.

Istraživanja doc. dr Martina Ćalasana odnose se na razvoj poluprovodničkih prekidača za bezsenzorsko upravljanje prekidačkom reluktantnom mašinom, razvoj novih metoda za estimaciju parametara transformatora, asinhrone mašine solarnih ćelija i gorivih ćelija, kao i u oblasti optimalne lokacije sistema za skladištenje energije i sistema za kompenzaciju reaktivne energije u elektroenergetskim sistemima.

Ćalasan je član nekoliko međunarodnih i nacionalnih organizacija i udruženja, kao što su IEEE i CIGRE - Međunarodni savjet za velike električne mreže. Potpredsjednik je Crnogorskog komiteta CIGRE, i član studijskog komiteta A1 - Rotacione električne mašine CG KO CIGRE. Takođe, predstavnik je Crne Gore u IEEE PES Srbije i Crne Gore.

Dobitnik je većeg broja nagrada na međunarodnim i domaćim konferencijama, kao i nagrade Ministarstva nauke za najuspješnijeg pronalazača – inovatora za najuspješnije inovativno rješenje u 2017. godini; nagrade Fonda Crnogorske akademije nauka i umjetnosti za podsticanje podmlatka 2020. godine; Danubius nagrade za mlade naučnike iz Crne Gore 2021. godine, kao i nagrade Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja za najboljeg naučnog radnika Crne Gore u 2022. godini.

O. Đ.

 

Back to Top