Tamara Milić: MINISTARSTVO PROSVJETE MAPIRALO ŠKOLE U KOJIMA SE DEŠAVA NASILJE

Ministarstvo prosvjete uradilo je analizu situacija nasilja koja su evidentirana i izabrali skoro 80 škola koje smo razvrstali u četiri grupe u odnosu na to koje se forme nasilja najčešće dešavaju. Analizirajući katalog akreditovanih programa odabrali smo četiri koja ćemo sprovesti nakon što Zavod za školstvo završi savjetovanja sa direktorima i stručnim saradnicma u školama, kazala je u Bojama jutra TV vijesti Tamara Milić, načelnica za inkluzivno obrazovanje u Ministarstva prosvjete.

Ona je navela da ove treba aktivnosti počnu u narednih 15 dana.

„Imamo ton koji se u posljednje vrijeme nekako provlači kroz medije, a to je targetiranje djece i učenika kao glavnih krivaca. Dobro bi bilo da razumijemo da je ono što se dešava reakcija na nešto što djeca dugo vremena trpe, nagomilavaju, reakcija na neke okolnosti“, istakla je Milić.

Ona je poručila da ovu pojavu treba posmatrati u malo širem kontekstu, a to je u kakvom ukupnom ambijentu djeca rastu i razvijaju se.

Milić je rekla i da su, prema informacijama kojima Ministarstvo raspolaže, timovi za prevenciju nasilja bili formirani u svim školama.

„Takođe smo uveli još jedan modul u okviru MEIS-a kojim pratimo situaciju bilo koje forme nasilja u školama, jer će bilo koja forma nasilja vjerovatno i rezultirati u jednom dijelu vršnjačkim nasiljem. Za ovo polugodište smo imali regionalne sastanke sa svim direktorima osnovnih škola. Ključna tema bila je prevencija nasilja i postupanje kada se nasilje desi“, kazala je Milić.

 

Izvor: vijesti.me

Back to Top