Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander: HITNO OBEZBIJEDITI NOVAC ZA IZGRADNJU NOVIH ŠKOLSKIH

Povodom Svjetskog dana djeteta oglasio se šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander. On je istakao da je UNICEF proslavu tog dana u Crnoj Gori posvetio pravu na obrazovanje.

„Tim povodom predstavli smo rezultate Analize sektora obrazovanja. Oni su, između ostalog, pokazali da je dvoje od troje djece u osnovnim školama s nedovoljnom infrastrukturom, a da njih 16 koristi jedan kompjuter u osnovnoj i srednjoj školi. Djeca koja rastu u siromaštvu u mnogo manjem broju idu u vrtić, osnovnu i srednju školu. Tek svaki četvrti nastavnik pohađa programe za profesionalni razvoj“, istakao je Santander.

On je ocijenio da ovi podaci ukazuju da hitno treba obezbijediti sredstva za finansiranje novih školskih objekata i opremanje svih škola novim tehnologijama. „Ulaganje više sredstava u kontinuirano stručno usavršavanje svih nastavnika je prioritet, ako želimo bolji kvalitet obrazovanja. Konačno, za smanjenje siromaštva u Crnoj Gori mora se pružiti kvalitetno obrazovanje svoj djeci iz siromašnih porodica, romskoj i djeci sa smetnjama u razvoju, i to od prvih godina života“, poručio je Santander.

Lj. V.

 

Izvor: UNICEF Crna Gora (Foto: Duško Miljanić)

Back to Top