Gimnazija „Tanasije Pejatović“: OBILJEŽENI MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE I SVJETSKI DAN DJETETA

Gimnazija „Tanasije Pejatović“ u Pljevljima obilježila je dva važna datuma – Međunarodni dan tolerancije, koji je ustanovljen 16. novembra 1995, kao i Svjetski dan djeteta, koji se obilježava od 1959. godine.

Povodom ova dva značajna datuma, a u okviru Nedelje globalnog obrazovanja (14. do 20. novembra), učenici trećih i četvrtih razreda su zajedno sa učenicima odjeljenja I-2 pripremili zanimljivu edukativnu radionicu pod nazivom „U različitosti je ljepota i snaga“, koja je realizovana u saradnji sa mališanima, stručnim radnicima i saradnicima Dnevnog centra Pljevlja i NVU „Zračak nade“.

Voditelji radionice bili su Ivana Milikić i Marko Damjanović.

Na početku radionice, učesnicima su se prigodnim riječima obratili Bojana Grujić, direktorica Gimnazije „Tanasije Pejatović“ i Goran Leovac, pedagog iz Dnevnog centra, koji nijesu krili svoje oduševljenje organizacijom i realizacijom ovog događaja.

„Kroz aktivnosti 'Moj dlan/šaka', 'Volim svoje komšije', 'Drvo prijatelstva' i 'Bonton tolerancije' učesnici su pokazali svoju kreativnost i stpljenje kroz ukrašavanje zajedničkih radova koji su produkt timskog rada. Razgovarali su o stvarima koje ih zbližavaju, pravili drvo prijateljstva, upoznali jedni druge na malo drugačiji način, učestvovali u zabavnim igrama… Takođe, istakli su da ih i razlike koje uočavaju među sobom ne spriječavaju da budu dobri drugari. U okviru radionice prikazana je i prezentacija o toleranciji i tolerantnom ponašanju koju su pripremili članovi volonterskog kluba naše škole. Nakon predivnog druženja, poruka koju su poslali učesnici radionice jeste 'Prijatelstvo na prvi pogled'“, istakli su iz Gimnazije.

Kako se dodaje u saopštenju, „nesebičnu podršku učenicima u organizaciji i realizaciji pomenute aktivnosti pružila je njihova mentorka Adisa Malagić, profesorica sociologije i Ivana Vukašinović, pedagoškinja škole“.

Aktivni učesnici radionice bili su sljedeći učenici: Danko Bošković, Luka Jelovac, Janko Petrović, Iva Brajković, Hana Joha, Anja Anđelić, Anja Vraneš, Tamara Grbović, Martina Dajević, Ana Despotović, Jelena Jelovac, Ivana Gledović i Gordana Zorić.

„Cilj radionice jeste da kod učenika razvijamo i podstičemo međusobno poštovanje i razumijevanje, da ukažemo na sličnosti koje postoje među svima nama i učimo ih kako da prihvate različitosti. Učenje o toleranciji pomaže mladim ljudima da od malena postanu savjesni i odgovorni građani, otvoreni prema različitostima, da poštuju i uvažavaju ljudska prava i ljudsko dostojanstvo svakog čovjeka i vrednuju principe slobode, pravde i jednakosti. Tolerancija i tolerantno ponašanje treba da postanu način izražavanja i sastavni dio naše svakodnevice. Zato je veoma važno djetetu od malena objasniti šta je tolerancija, pomoći mu da bude tolerantno kroz podsticanje lijepog i prijateljskog ponašanja i biti mu najbolji uzor, odnosno na sopstvenom primjeru pokazati kako se praktikuje tolerantno ponašanje“, naglasili su iz Gimnazije.

N. N.

Back to Top