Uspješni primjeri internacionalizacije Univerziteta Crne Gore: PREDSTAVLJENI NA MEĐUNARODNOJ NEDJELJI OBUKE ZA PARTNERSKE UNIVERZITETE

Uspješni primjeri internacionalizacije Univerziteta Crne Gore (UCG), nove ljetnje škole i studijski programi na engleskom jeziku, predstavljeni su na Međunarodnoj nedjelji obuke za osoblje partnerskih univerziteta, u Rektoratu UCG. Obuka je okupila predstavnike partnerskih univerziteta iz Slovenije, Španije, Njemačke i Rumunije koji borave na UCG od 7. do 11. novembra.

Predstavnike partnerskih univerziteta, u ime UCG, pozdravila je prorektorica prof. dr Sanja Peković, koja je istakla da je ovaj događaj ujedno i završna aktivnost uspješno realizovanog Erasmus + projekta Jačanje internacionalizacije na crnogorskim univerzitetima kroz efikasno strateško planiranje – IESP.

„Strategija razvoja Univerziteta Crne Gore 2019-2014 prepoznaje internacionalizaciju kao jedan od najvažnjih pravaca za jačanje međunarodne konkurentnosti i održivog razvoja Univerziteta. Posvećenost UCG internacionalizaciji potvrdilo je i usvajanje Strategije internacionalizacije UCG 2021-2026, koja je bila i najvažniji ishod ovog projekta“, kazala je prorektorica Peković.

Među najvažnjim predstavljenim rezultatima ovog projekta su i prve dvije akrteditovane ljetnje škole na engleskom jeziku. Riječ je o školama: „Održivi razvoj jahting i kruzing industrija” na Pomorskom fakultetu Kotor i  „Preduzetništvo u turizmu baštine”, na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo.

Rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju i mobilnost UCG Ana Dragutinović navela je da je udruživanjem UCG sa kolegama sa Univerziteta u Kadizu, Univerziteta u Ljubljani i Univerziteta Azurna obala, odobreno finansiranje Erasmus+ projekta Razvoj regionalnog zajedničkog master programa za zaštitu i upravljanje morskom sredinom, u 2020. godini. „To će rezultirati prvim zajedničkim master programom na engleskom jeziku“kazala je ona.  

Gostujući predstavnici univerziteta imali su priliku da se upoznaju i sa rezultatima drugih realizovanih Erasmus+ projekata za izgradnju kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja. Među njima je i projekat Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse, koji je rezultirao prvim programom doktorskih studija na engleskom jeziku „Održivi razvoj“.

Takođe, predstavljen im je i nedavno dobijeni koordinatorski projekat UCG kojim se, uz podršku alumnista, nastoje unaprijediti kompetencije studenata i zapošljivost diplomaca u Crnoj Gori i na Kosovu, kroz unapređenje saradnje univerziteta sa poslovnim sektorom i modifikaciju nastavnog procesa. Riječ je o projektu „Western Balkan entrepreneurial university alliances – keeping in touch for lifelong relations“.

Pored realizacije brojnih projekata, internacionalizacija na UCG će umnogome biti podržana i sa, ove godine, novoformiranom Kancelarijom za projekte i Frankofonom kancelarijom za zapošljavanje. Frankofona kancelarija osnovana je u saradnji sa Frankofonom univerzitetskom agencijom (AUF) u julu ove godine, sa ciljem da doprinese unapređenju zapošljivosti i profesionalnoj integraciji crnogorskih studenata, kao i razvoju preduzetničke kulture.

Takođe, važna je i uloga Balkanskog instituta za nauku i inovacije Univerziteta Azurne obale (BISI), koji Univerzitetu pruža podršku u uspostavljanju programa cjeloživotnog učenja koji treba da odgovore na potrebe industrije informaciono-komunikacionih tehnologija.

Predstavnici partnerskih univerziteta će imati priliku da se sa programima pomenutih ljetnjih škola upoznaju i tokom direktne posjete Fakultetu  za turizam i hotelijerstvo i Pomorski fakultet u Kotoru, a obići će i Elektrothnički, Ekonomski i Fakultet likovnih umjetnosti, saopšteno je iz Rektorata.

 O. Đ.

 

Back to Top