Podgorica: SJUTRA REGIONALNA KONFERENCIJA O KVALITETNIM USLUGAMA RANE INTERVENCIJE

U organizaciji UNICEF-a i EU, a uz podršku Vlade Crne Gore, sjutra će u hotelu Hilton u Podgorici  početi dvodnevna regionalna konferencija o kvalitetnim uslugama rane intervencije pod nazivom „Optimalan rani razvoj za svako dijete“.

Skup će otvoriti ministar zdravlja Dragoslav Šćekić, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander, šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Ingve Engstrom i roditelj djeteta sa smetnjama u razvoju Savo Knežević.

Cilj konferencije, kako ističu organizatori, je da ubrza proces izgradnje savremenog nacionalnog sistema za intervenciju u ranom djetinjstvu za djecu sa smetnjama u razvoju u skladu s praksom zasnovanom na naučnim dokazima, principima o servisima usmjerenim na porodicu i međunarodnim standardima ljudskih prava.

„Prepoznavanje kašnjenja i smetnji u razvoju u prvim godinama života i njihovo rješavanje kroz ranu intervenciju veoma je važno, jer se tako djetetu daje šansa da se razvije do svog punog potencijala, da savlada teškoće u razvoju i umanjuje se uticaj smetnji u razvoju“, saopštili su iz UNICEF-a.

„UNICEF poziva nacionalne i lokalne vlasti i relevantne institucije da obezbijede odgovarajuća sredstva za finansiranje usluge rane intervencije koje su fokusirane na porodicu. Pozivamo i na uspostavljanje integrisanog sistema službi rane intervencije u cijeloj zemlji kako bi svaka porodica mogla da koristi ove usluge“, rekao je šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander.

Na skupu će biti predstavljeni nalazi nacionalne Analize stanja u oblasti intervencija u ranom djetinjstvu u Crnoj Gori.

Konferencija se organizuje u okviru regionalnog programa za ublažavanje uticaja pandemije COVID-19 na djecu i roditelje na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koji finansira Evropska unija. Ona će okupiti oko 200 učesnika. Iz Crne Gore u njenom radu učestvovaće predstavnici različitih ministarstava i relevantnih institucija koje se bave razvojem djeteta, kao i predstavnici predškolskih ustanova, domova zdravlja, centara za socijalni rad, te predstavnici dnevnih centara za djecu sa smetnjama u razvoju i nevladinih organizacija.

„Kreatori politika i praktičari iz drugih zemalja Evrope i Centralne Azije takođe će učestvovati na skupu kako bi se podstakla razmjena iskustava o postignućima, izazovima i naučenim lekcijama u pružanju savremenih usluga rane intervencije u djetinjstvu zasnovanih na podacima i naučnim dokazima“, ističu iz UNICEF-a.

Lj. V.

 

Izvor: UNICEF Crna Gora

Back to Top