Međunarodni dječji festival „Vezeni most”: ZA OČUVANJE DOSTOJANSTVA DJEČIJE KNJIGE

U okviru Međunarodnog dječjeg festivala „Vezeni most” u Tuzli nedavno je bilo upriličeno svečano potpisivanje povelje o saradnji između manifestacije „Dani Dragana Radulovića” , koju organizuje Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica,  Društva prijatelja knjige „Mali princ” iz Tuzle i Kotorskog festivala pozorišta za djecu. U ime Sekretarijata potpisivanju je prisustvovala Valentina Radulović, inicijatorka i autorka koncepta manifestacije „Dani Dragana Radulovća” i inicijatorka književne nagrade „Dragan Radulović”.

Potpisnici dokumenta iskazuju opredijeljenost za etičan i estetičan odnos prema djetetu, djetinjstvu i umjetnosti namijenjenoj djeci i izražava se želja da boljom  koordinacijom zajedničkih  aktivnosti na očuvanju dostojanstva dječije knjige, na njegovanju i unapređivanju međusobne razmjene ideja i programa koji će donijeti afirmaciji i razvoju dječje književnosti.

Ovogodišnja  nagrada „Mali princ” za najbolju dječiju knjigu u regionu pripala je djelu „Drži me za ruku Dida” hrvatskog autora koji stvara pod pseudonimom Sven Adam Evin.

Dodijeljene su još dvije nagrade „Mali princ” za stvaralački doprinos razvoju dječje književnosti u Bosni i Hercegovini. Jedna je uručena Irfanu Horozoviću, piscu,  a druga Pozorištu lutaka iz Mostara. Na tom festivalu uručena je i nagrada „Mala vila” za izvrsnost u  dječijoj književnosti za djelo „Sirup za dobrotu”, autorke Esme Kapetanović.

U nizu izuzetnih programa koji su obilježili ovogodišnju manifestaciju relizovan je i naučni skup na temu „Savremena poetika za djecu. Tematika, poetika i razvoj”, koji je okupio preko 20 eminentinih predstavnika iz zemalja regiona. Iz Crne Gore na skupu je učestvovala Valentina Radulović predstavljajući svoj naučni rad na temu „Društveno-kulturni ambijent i književnost za djecu i mlade (prilike u Crnoj Gori)”. 

Međunarodni dječji festival „Vezeni most” je najveći i najznačajniji kulturni projekat u Bosni i Hercegovini koji je namijenjen djeci i stvaraocima za djecu.

O. Đ.

 

Back to Top