Ministarstvo prosvjete: SASTANCI SA DIREKTORIMA OSNOVNIH ŠKOLA

Kvalitet obrazovanja, pravilnik o ocjenjivanju, unos podataka u MEIS, radionice za prevenciju nasilja, inkluzivno obrazovanje i asistenti u nastavi, bile su teme više sastanaka koje je sa direktorima osnovnih škola po regijama (Bijelo Polje, Podgorica, Budva i Nikšić) održao tim Ministarstva prosvjete. U timu su bile direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete Aleksandra Kuč, načelnica za osnovno obrazovanje Olivera Nikolić i načelnica za inkuluzivno obrazovanje Tamara Milić, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Predstavnice resora prosvjete razgovarale su sa direktorima o svim problemima sa kojima se u radu suočavaju. Posebna pažnja posvećena uključivanju djece sa smetnjama i teškoćama u razvoju u redovan vaspitno-obrazovni sistem, tj. inkluzivno obrazovanje. Naglašeno je da su škole obavezne da za svakog učenika  stvore uslove da se razvija u granicama svojih sposobnosti.

Takođe je razgovarano o ulozi koju u nastavi imaju asistenti, kao i da je cilj da se dijete ne segregira i ne stavlja u položaj zavisnosti od asistenta, već orijentiše ka samostalnosti i vršnjačkom iskustvu.

Nastavnici su usmjereni na primjenjivanje bazičnih i znanja iz procesa profesionalnog razvoja, dok stručni saradnici pružaju podršku individualno ili u nastavi.

Lj. V.

 

Izvor: Ministarstvo prosvjete

 

Back to Top