PUBLIKACIJA STUDENATA FILOLOŠKOG FAKULTETA NA SAJTU EVROPSKOG VERGELEND CENTRA

Na sajtu Evropskog Vergelend centra (EWC) objavljena je publikacija „Medijska pismenost”, čiji su autori studenti Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG).

Riječ je o studentima studijskih programa Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i Srpski jezik i južnoslovenske književnosti,  koji su pohađali modul Medijska pismenost u okviru projekta Priprema budućih nastavnika na Zapadnom Balkanu – obrazovanje za demokratiju i ljudska prava. Koautorke su i nastavnice-mentorke u školama i prof. dr Dušanka Popović, koja je ovu publikaciju uredila i priredila za objavljivanje.

Kako je saopšteno sa Fakulteta, publikovani sadržaji nastali su tokom realizacije tog modula, a odnose se na pojmove krucijalne za razumijevanje medijske pismenosti i njenog značaja za kreiranje demokratskog okruženja, položaj ove problematike u obrazovnom sistemu Crne Gore i njen značaj u cjelini, izbor medija, razumijevanje i dekonstrukciju medijske poruke i mogućnosti medijske manipulacije.

Značajan dio publikacije čine pripreme za časove čiji su autori studenti – budući nastavnici, s obzirom na to da je primarni korpus ciljeva modula bio usmjeren na nastavnu praksu u školama, tj. pripremanje i realizaciju časova posvećenih medijskoj pismenosti. Obrazovno-vaspitni ishodi, ishodi učenja i sadržaji usklađeni su s aktuelnim programima namijenjenim nastavi maternjeg jezika, čime se demonstrira mogućnost implementacije ove tematike u aktuelne predmetne programe. Nastava je organizovana u skladu s principima aktivne i interaktivne nastave i uz pomoć priručnika Živjeti demokratiju (EWC), dodaje e u saopštenju.

Evropski Vergeland centar (EWC) je resursni centar za obrazovanje za interkulturalno razumijevanje, ljudska prava i demokratsko građanstvo. Njihov rad se zasniva na preporukama i politikama Savjeta Evrope, kao što je Povelja o obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava, koja je razvijena kako bi se osiguralo da se vrijednosti ljudskih prava, demokratije i vladavine prava promovišu.

O. Đ.

Back to Top