UCG pokrenuo program: POČETAK AKADEMSKE KARIJERE TALENTOVANIH STUDENATA U STATUSU DEMONSTRATORA

Univerzitet Crne Gore (UCG), odlukom rektora prof. dr Vladimira Božovića, pokrenuo je program angažovanja demonstratora za pružanje pomoći i podrške u realizaciji nastavnog i istraživačkog procesa na nivou cijelog Univerziteta, odnosno angažovanja studenata master (uključujući studente IV, V i VI godine integrisanih studija) ili doktorskih studija na UCG koji nisu u radnom odnosu u statusu saradnika u nastavi.

Koncept angažovanja demonstratora naročito tokom izvođenja časova vježbi, laboratorijskih vježbi, praktične nastave, konsultacija, kao i u pripremi i izvođenju projekata, otvara mogućnost darovitim studentima da se uključe u određene sfere akademskog života i pripreme za potencijalni nastavak akademske karijere. Opseg angažovanja demonstratora obuhvata između ostalog praćenje rada i pomoć studentima u savladavanju i uvježbavanju pređenog gradiva, konsultacije sa studentima, pomoć pri selektovanju literature, definisanju i prezentaciji eseja, organizovanju debata, kao i uključivanje u aktivnosti u sklopu stručnih i naučnih projekata, saopštili su iz Rektorata.

Angažovanje studenata kao demonstratora omogućava im da usavršavaju svoje znanje i stručne kompetencije, komunikacione vještine i da se aktivno uključuju, kroz timski rad, u realizaciji projektnih i drugih aktivnosti koje se sprovode na Univerzitetu. Sa druge strane, angažovanje uspješnih studenata u raznim segmentima akademskih aktivnosti obezbjeđuje i veću efikasnost samog nastavnog procesa.

Ovaj koncept, takođe, za svrhu ima da se formalno uredi i unificira model za angažovanje studenata u svojstvu demonstratora na svim organizacionim jedinicama Univerziteta, te da se sistemski pristupi jačanju praktične i naučnoistraživačke komponente tokom studiranja, što je u skladu sa ciljevima Strategije razvoja Univerziteta Crne Gore 2019-2024, dodaje se u saopštenju.

O. Đ.

Back to Top