Državna smotra recitatora u Beranama: POBJEDNICI MARIJA KOVAČEVIĆ, ANDRIJANA RADOVIĆ I MARKO KOSTIĆ

U Centru za kulturu u Beranama održana je VII Državna smotra recitatora na kojoj su učestvovali učenici iz 18 crnogorskih gradova.

Manifestaciju je otvorio predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović.

„U ovo vrijeme, kada je sistem vrijednosti prilično poremećen, u obavezi smo da u školama, porodici, ustanovama kulture, opštinama i cijelom društvu, pored ostalog kod djece njegujemo lijepo izgovorenu riječ, stih, poeziju i literaturu. Upravo to njeguje Državna smotra recitatora“, istakao je on.

Pobjednici opštinskih i školskih smotri recitatora, njih 52, takmičili su se u tri kategorije.

Prema odluci žirija, prva nagrada u kategoriji od I – V razreda osnovne škole pripala je Mariji Kovačević iz Bijelog Polja, druga Jakovu Rakočeviću iz Danilovgrada, a treća Ajši Latić iz Petnjice.

U kategoriji od VI do IX razreda prvo mjesto osvojila je Andrijana Radović iz Tivta, drugo Milica Kankaraš iz Nikšića, dok treće dijele Miloš Bogdanović iz Herceg Novog i Anja Janjušević iz Berana.

Marko Kostić iz Budve prvi je u kategoriji srednjih škola. Druga nagrada pripala je Miljani Vlahović iz Bara, a treća Maši Milićević iz Berana.

Nagradu za stvaralaštvo dobili su Andrej Garčević iz Plava, Tara Leković sa Žabljaka, Rijalda Šahman iz Rožaja i Ivan Mitrović iz Plava.

Takmičere je ocjenjivao žiri u kojem bili Mirsada Šabotić, profesorica i književnica iz Rožaja, Slađana Bubanja-Merdović, glumica pozorišta iz Bijelog Polja, i Velimir Ralević, pjesnik i član kolektiva Centra za kulturu.

Pored diploma koje su dobili svi učesnici smotre, Centar za kulturu je za najbolje obezbijedio je i novčane nagrade i vrijedne knjige, koje je uručila Tamara Kenjić, pomoćnica direktora ove ustanove.

U programu koji je uredila i vodila Gorica Ćulafić, urednica kulturno-umjetničkih programa u Centru za kulturu, nastupili su učenici Škole za osnovno muzičko obrazovanje i polaznici JPU „Radmila Nedić“. Prikazan je i film o šest prethodno održanih Državnih smotri recitatora.

Lj. V.

 

Izvor: Centar za kulturu Berane

Back to Top