CRNA GORA ČLANICA EVROPSKE PLATFORME ZA ŠKOLSKO OBRAZOVANJE

Crna Gora je nova članica Evropske platforme za školsko obrazovanje − ESEP (European School Education Platform), saopšteno je iz Nacionalne organizacije za podršku eTwinning programu.

Kako ističu, pomenuta platforma mjesto je sastanka za sve zainteresovane strane u sektoru školskog obrazovanja – školsko osoblje, istraživače, kreatore politike i druge profesionalce – koje obuhvata sve nivoe, od predškolskog vaspitanja i obrazovanja preko osnovne pa sve do srednje škole, uključujući i opšte i stručno obrazovanje i usavršavanje. 

Uz pomoć ove platforme svi učesnici u nastavnom procesu mogu da se: informišu novim sadržajima koji se objavljuju svake nedjelje, uključujući mišljenja stručnjaka, novinske članke, intervjue, aktuelne vijesti i primjere dobre prakse; upoznaju sa načinima finansiranja kroz mogućnosti Erasmus+, koje se sastoje od tri praktična alata (kataloga kurseva, priručnika mogućnosti mobilnosti i pretraga strateškog partnerstva) kako biste pomogli školama da pripreme svoje Erasmus+ aplikacije;  razvijaju uz mogućnosti stručnog usavršavanja kao što su besplatni onlajn kursevi, vebinari i nastavni materijali u saradnji sa EU Academy; pronađu resurse kao što su izvještaji iz nedavnih istraživanja, nastavni materijali kreirani u evropskim projektima i kursevima obuke i Evropski priručnik za škole sa materijalom o sprečavanju ranog napuštanja škole i alatom za samoocjenjivanje koji će vam pomoći da razvijete sopstvene školske aktivnosti i komuniciraju, sarađuju i razvijaju projekte sa drugim verifikovanim školskim osobljem u Evropi u eTwinning zajednici. 

Ova višejezična, onlajn platforma, koja je inače besplatna za sve korisnike, takođe je dom eTwinning-a, zajednice za škole u Evropi. 

„Kada je u pitanju obrazovanje, prema navodima Evropske komisije, Crna Gora posebno ima za cilj da razvija: društvo znanja u kojem će obrazovanje, kao ključni faktor ekonomskog i društvenog razvoja, biti kvalitetno, fleksibilno i efikasno sa stručnim ljudskim resursima koji će imati konkurentna znanja, vještine i kompetencije i koji će biti kvalifikovani da učestvuju na tržištu rada, gdje svaki pojedinac ima jednake mogućnosti za lični i profesionalni razvoj.  

Nastavnici u Crnoj Gori ujedno sada mogu da započnu sopstvenu avanturu u eTwinning-u, učestvuju u projektima, upoznaju kolege iz drugih zemalja i kultura i prijave se za razne mogućnosti kontinuiranog profesionalnog razvoja. A već postojeći članovi eTwinning zajednice sada imaju priliku da se sarađuju sa svojim kolegama u Crnoj Gori i grade veze sa njima. 

Evropska platforma za školsko obrazovanje i eTwinning zajednica uspostavljeni su zahvaljujući finansiranju iz Erasmus+ evropskog programa za obrazovanje, obuku, mlade i sport“, stoji u saopštenju. 

Lj. V.

 

 

 

Back to Top