Vojinović: ZAHTJEV DA SE NASTAVNICIMA POVEĆAJU PLATE ZA 45 ODSTO NIJE REALAN

Gostujući u Otvorenom studiju portala Volim Podgoricu, ministar prosvjete Miomir Vojinović istakao je da je obrazovanje stub svake države i svakog duštva, kao i da je njegova reforma prijeko potrebna. On je rekao da je nedavno završena analiza obrazovnog sistema za prethodnih pet godina koju je Ministarstvo prosvjete uradilo u saradnji sa UNICEF-om.  Njeni rezultati biće poznati sredinom oktobra i tada će znati koje su negativne strane našeg obrazovnog sistema i u kom pravcu treba djelovati da bi se one otklonile.

Prema riječima ministra, jedan od važnih prioriteta je digitalizacija obrazovanja, jer je pandemija COVID-19 pokazala da se ne možemo uvijek oslanjati na tradicionalni način izvođenja nastave.

On je naglasio da je važan zadatak poboljšanje materijalnog statusa posvjetnih radnika, za šta će se posebno zalagati.

„Očekujem da će komisija sastavljena od predstavnika Sindikata prosvjete i Ministarstva analizirati probleme, te da će u najskorije vrijeme doći do izmjena granskog kolektivnog ugovora“, istakao je ministar Vojinović.

On je naveo da zahtjev da se prosvjetnim radnicima poveća plata za 45 odsto nije realan, ali treba razgovarati da li se do tog procenta može doći etapno, te da će sa ministrom finansija pregovarati o tome koje su realne mogućnosti.

 

 

Back to Top