Zavod za školstvo: POZIV ZA UČEŠĆE U TRCI „PONESTAJE VREMENA“ I GLOBALNOM AKCIONOM DANU U ŠKOLI

Zavod za školstvo poziva trkače i bicikliste u Crnoj Gori da se prijave za učešće u trci „Ponestaje vremena“ („Running Out of Time“), koja će biti održana od Glazgova u Škotskoj (domaćin COP26) do Šarm el Šeika u Egiptu (domaćin COP27). Tom prilikom više hiljada učesnika prenijeće, nošenjem „klimatske“ štafete, poruku svjetskim liderima na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, COP27.

Trka će trajati 38 dana i noći i biće najduža neprekidna štafeta do sada (7.767 kilometara) kroz 18 zemalja, uključujući i Crnu Goru. Počeće 30. septembra, nakon posebne ceremonije gdje će „klimatska poruka“ u zapečaćenoj štafeti krenuti na daleki put preko Starog kontinenta i Bliskog istoka, i završiti 5. novembra, dan uoči početka samita COP27 koji će trajati do 18. novembra.

Štafeta sa „klimatskom“ porukom proći će kroz Crnu Goru 22. oktobra na trasi dugačkoj oko 140 kilometara.

Kako je istaknuto, trkači − od mladih do predsjednika država već su se prijavili da nose štafetu u etapama pet do deset kilometra na ruti koja prelazi mora, planinske lance, glečere i pustinje, sela i gradove... Oni će posjetiti stotine škola, rizičnih lokacija i projekata o klimatskim promjenama kako bi inspirisali i podstaknuli lokalne klimatske akcije. U isto vrijeme, trkači će prikupljati sredstva za Globalni fond za šume Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i Carbon Copy. 

Zainteresovani učesnici iz Crne Gore mogu da se prijave putem https://running-out-of-time.com/route/montenegro/

Takođe, učenici iz više od 50 zemalja do sada su se prijavili za Globalni akcioni dan u školi  koji će se održati 3. novembra, a očekuje se milion učesnika. Uzbudljivi virtuelni obrazovni program će se zalagati za rješenja za klimatske promjene, a istovremeno će osnažiti mlade ljude da stvore ekološki osviješten svijet kroz iskustveno učenje zasnovano na projektima.

Zavod za školstvo poziva sve škole iz Crne Gore, a naročito one koje imaju Zelenu zastavu, da im se priključe.

Lokalni partneri ovih aktivnosti u Crnoj Gori su Zavod za školstvo i NVO „EKOM“ koji su operateri četiri programa Fondacije za ekološku edukaciju u našoj zemlji.

Kontakt osobe su Nevena Čabrilo, nacionalna koordinatorka Međunarodnog programa „Eko-škole“ – Zavod za školstvo (067 615 614), i Saša Karajović, NVO „EKOM“ (069 050 544).

Lj. V.

Back to Top