NBCG „Đurđe Crnojević“: NOVE KNJIGE ZAHVALJUJUĆI MEĐUNARODNOJ RAZMJENI

Narodna biblioteka Crne Gore „Đurđe Crnojević“ (NBCG) nedavno je obogatila svoje fondove sa oko 170 vrijednih publikacija, dobijenih međunarodnom razmjenom. Pristigle publikacije pripadaju različitim oblastima znanja: religiji, istoriji, umjetnosti, ekonomiji, pravu, beletristici itd.

Uglavnom je riječ o izdanjima štampanim u periodu 2019-2022. godine, a najviše ih je na engleskom jeziku (izdanja iz SAD-a i Velike Britanije), na jezicima južnoslovenskih naroda, ali  i na jezicima ostalih evropskih naroda.

„Međunarodna razmjena je, inače, kao i svi ostali načini nabavke bibliotečke građe (obavezni primjerak, kupovina i pokloni), definisana Zakonom o bibliotečkoj djelatnosti. Prilikom odabira ponuđenih naslova u međunarodnoj razmjeni, NBCG stavlja akcenat na kompletiranje nacionalne zbirke 'Montenegrina', ali i drugih kolekcija, značajnim stručnim i aktuelnim naslovima monografskih i periodičnih publikacija, objavljenim u inostranstvu. Isto tako, međunarodnom razmjenom, NBCG kontinuirano i sistematski u svijet plasira aktuelnu crnogorsku knjigu i crnogorsku periodiku. NBCG je, takođe, zaobilazeći barijere koje je nametnula globalna borba sa pandemijom koronavirusa, uspjela da održi kontinuitet i saradnju sa svojim partnerima u inostranstvu, na obostrano zadovoljstvo“, navodi se u saopštenju ove ustanove.

N. N.

Back to Top