NAGRADE ZA BRANISLAVA MIĆUNOVIĆA I „MY NAME IS GORAN STEFANOVSKI“ NA „TEATRU NA RASKRŠĆU“

Crnogorski reditelj Branislav Mićunović dobitnik je nagrade za nabolju režiju i nagrade okruglog stola kritike za predstavu „My name is Goran Stefanovski“ na 3. festivalu „Teatar na raskršću“, koji je nedavno održan u Narodnom pozorištu Niš.

U okviru takmičarske selekcije ovogodišnjeg festivala, pored predstave „My name is Goran Stefanovski“, u produkciji Dramskog teatra iz Skoplja, našle su se značajne regionalne predstave i reditelji. O nagradama je odlučivao stručni žiri koji su činili: Vasil Vasilev, Žanina Mirčevska, Tatjana Radišić, Dušan Kovačević i Nenad Novaković.

„Prihvatajući se nimalo lakog materijala sastavljenog od kompilacija djela Gorana Stefanovskog, reditelj se hrabro hvatao u koštac sa svim dramaturškim i scenskim izazovima i na sebi svojstven način, u originalnom rediteljskom rukopisu, ideju borbe čovjeka na ovim prostorima i njegovog bijega od istih dosljedno sproveo uz pomoć izvanrednih scenskih i glumačkih rješenja“, navodi se u obrazloženju žirija.

Žiri okruglog stola kritike u sastavu: Milivoje Mlađenović, Sašo Ognenovski, Dejan Petković, Zorana Kralj, Nataša Gvozdenović, Bojan Munjin i Olivera Milošević u obrazloženju nagrade za predstavu „My name is Goran Stefanovski“ navodi da je ovu veliku predstavu naših života, Gorana Stefanovskog, jednog od najvećih dramskih pisaca Makedonije i regiona, reditelj Branislav Mićunović režirao moderno i brižljivo, gradeći veliku, sjetnu metaforu o potrazi za identitetom i pribježištem kao konstanti ljudske sudbine.

„Glumci Dramskog teatra iz Skoplja izveli su taj beskprekorni teatarski kaleidoskop suvereno, jakim glumačkim sredstvima i filtriranim emocijama“, navedeno je u obrazloženju.

Izvor: CDM

Back to Top