OŠ „Ilija Kišić“: OBILJEŽENO 170 GODINA OD ROĐENJA SIMA MATAVULJA

U OŠ „Ilija Kišić“ iz Zelenike obilježeno je  170 godina od rođenja Sima Matavulja. Najuspješnija članica literarne grupe ,,Početak“, dobitnica prestižnih literarnih nagrada, učenica IX-a odjeljenja Milica Radulović položila je cvijeće ispred piščeve biste u Starom gradu, uz stepenište kojim je Simo Matavulj godinama išao i koje  su Novljani nazvali njegovim imenom.

Kako kaže profesorica Tamara Komar, proslavu rođendana ovog istaknutog pisca učenici VII i IX razreda nastavili su u Gradskoj biblioteci i čitaonici gdje im je bibliotekarka Bojana Vučurović pokazala impresivan broj djela Sima Matavulja i publikacija o njegovom životu i radu, ističući značaj Zavičajne zbirke. Zatim su đaci, radeći u grupama, napravili dva plakata o životu i djelu ovog pisca. Jedan je ostao u biblioteci, a drugi će biti na zidu učionice u školi. Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi poklonila je učenicima i Matavuljevu knjigu „Iz Boke Kotorske“, čiji je izdavač.                                                                                                                   

Profesorica Komar podsjeća da je Simo Matavulj rođen u Šibeniku 12. septembra 1852. gdje je završio osnovnu školu i nižu gimnaziju. Državnu učiteljsku školu učio je u Zadru, administrativnom centru Dalmacije koja se tada, kao i Boka Kotorska, nalazi u sastavu Habzburške Monarhije.

Po pozivu hercegnovskog advokata Lazara Tomanovića, Matavulj je došao u Herceg Novi da predaje italijanski jezik u Srpskoj pomorskoj zakladnoj školi u Srbini.

Iz Herceg Novog u kojem će, po sopstvenom priznanju, provesti najljepše godine mladosti, odlazi na Cetinje, pa u Beograd gdje 1908. godine umire.

„Matavulj ostavlja snažan pečat i neizbrisiv trag u sredinama u kojima je  živi, a takođe smješta u njih radnju svojih djela. Ipak, pripovijedačke vrhunce dostiže u djelima geografski lociranim u podneblje Dalmacije i Boke Kotorske koje pripadaju istom kulturnom krugu – obrascu na kojem je odrastao i sazrijevao“, ističe Tamara Komar.   

Lj. V.                                                        

Back to Top