MEĐUNARODNI DAN PISMENOSTI U OSNOVNIM ŠKOLAMA

Osnovne škole u Crnoj Gori obilježile su prigodinim aktivnostima Međunarodni dan pismenosti.

U OŠ „Vuk Karadžić“ u Podgorici organizovana je radionica za učenike VI, VII i IX razreda, članove Kluba ljubitelja umjetnosti. Njima je tom prilikom ponuđen radni materijal s izborom jezičkih nedoumica koje su najčešće zastupljene, ne samo u svakodnevnom govoru, već i u elektronskim i štampanim medijima. Đaci su greške uočavali i korigovali.

Maša Mišurović, učenica VI razreda, istakla se među drugarima kao najbolji poznavalac jezičkih nedoumica. Ona je nagrađena je knjigom ,,Galeb Džonatan Livingston“, R. Baha, koju joj je poklonila bibliotekarka škole.

U OŠ „Milija Nikčević“ u Nikšiću upriličeno je više aktivnosti.  

Učenici su upoznati sa značajem pismenosti, koja je jedno od ljudskih prava i često temelj za ostvarivanje većeg broja ostalih prava. Uz pomoć nastavnika iz Aktiva crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti, izveli su zaključke o ekonomskim i kulturološkim razlozima većeg broja nepismenog stanovništva u pojedinim nestabilnim društvima, naročito među ženama.

Đaci su upoznati sa istorijskim okolnostima i počecima slovenske pismenosti.

Predočeno im je i da se u posljednje vrijeme pojam pismenosti proširuje u skladu sa razvojem digitalne tehnologije. Praktično su, putem kraćih zadataka, mogli da upoznaju suštinu korektorske i lektorske djelatnosti.

Učenici su putem interaktivnih panoa u školskom holu samostalno dolazili do jezički korektnih izraza. Članovi literarne sekcije su odgovarajućim stihovima i ilustracijama predstavili pojedina pravopisna pravila. Čitanjem anegdota i šaljivih crtica, đaci su imali priliku da shvate koje probleme u svakodnevnoj komunikaciji može donijeti nepoznavanje jezičkih normi.

U OŠ „Vlado Milić“ u Podgorici održana je izložba u školskom holu. Nastavnica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Tatjana Popović podsjetila je, uz pomoć Radmile Mišković, nastavnice likovne kulture, i Sonje Mugoše, školske bibliotekarke, na razvoj pisma i pismenosti kroz vjekove.

Lj. V.

Back to Top