Kristina Mihailović: KULMINIRALA PREBUKIRANOST ŠKOLA I VRTIĆA

Da su se početkom i ove školske godine probudili stari, već postojeći problemi prevoza učenika i prebukiranost škola i vrtića, ukazala je, gostujući u Bojama jutra TV Vijesti, Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji.

Ona je istakla da se svake godine dešava ista stvar i da djeca u početku ne idu u školu jer se roditelji odlučuju na bojkot.

„Djeca moraju da u kasnim večernjim satima mijenjaju različite prevoze. Mi ćemo danas uputiti i Ministarstvu prosvjete pitanja koja će se odnositi na rasporede vožnje. Dešava se da neke škole imaju više autobusa, a neke nemaju nijedan. Taj dio je potrebno analizirati i naći drugačiji model funkcionisanja“, rekla je ona.

Mihailović je navela da je neophodno da se opštine uključe u rješavanje problema, te da one imaju tu mogućnost, i dodala da je prebukiranost kulminirala, ne samo u centralnom dijelu, već i u opštinama na primorju.

„Imamo problem u vrtićima u Danilovgradu. Ogroman je priliv ljudi u Podgoricu. Dobili smo novu školu, ali mali broj učenika je upisan i prepisan. Škola nema osnovnih sredstava za rad i namještaj“, istakla je ona.

Prema njenim riječima, slični problemi postoje  u Budvi, Tivtu i Baru.

„Na primorju je problem u školama i vrtićima. Ulcinj i Bar čekaju predugo da se izgrade novi vrtići. Veliki je broj djece u grupama. Javljaju nam da jedna grupa ima upisano 83 djece. U Danilovgradu imamu jaslenu grupu gdje je u 18 kvadrata više od 40 djece“, kazala je Mihailović.

Ona je izrazila sumnju da prošle godine trajanje časova nije vraćeno na 45 minuta zbog problema prebukiranosti.

„Većina škola ima pet smjena“, naglasila je Mihailović.

 

Izvor: vijesti.me

 

 

Back to Top