DRUGI FESTIVAL KNJIGA – HUMANISTIKE, KULTURE I UMJETNOSTI U CRNOJ GORI

Drugi festival knjiga – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor (FesKK), pod sloganom „Pazi šta čitaš“, održaće se u Kotoru od 6. do 8. septembra, u organizaciji Kulturnog centra „Nikola Đurković“, a pod pokroviteljstvom Opštine Kotor.

Festival se organizuje po licenci izdavačke kuće HERAedu iz Beograda.

Direktor Kulturnog centra „Nikola Đurković“ Vladimir Bujišić kazao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što je Kulturni centar organizator drugog izdanja Festivala i dodao da će sve aktivnosti u okviru programa Festivala biti održavane u Staklenoj galeriji.

„Nadamo se da će festival postati tradicionalna manifestacija našeg grada“, naveo je Bujišić.

Vlasnica licence Zorica Stablović-Bulajić kazala je da je koncept ovog festivala jedinstven, s obzirom na to da će se na jednom mjestu naći najvrijednija izabrana djela crnogorske nacionalne produkcije.

„Naš cilj je da prezentujemo knjige koje poštuju istorijsku, naučnu i umjetničku istinu“, kazala je Stablović-Bulajić i podsjetila da publiku očekuje šesnest programa tokom tri dana Festivala.

Na Festivalu će se predstaviti brojni izdavači – biblioteke, muzeji, akademije nauka, a cilj je i da ima regionalni karakter.

Urednica FesK-a Stanka Janković-Pivljanin navela je da je Kotor izabran za mjesto održavanja Festivala jer baštini najdužu tradiciju pisane riječi.

„Tokom trodnevnog programa publika će imati priliku da čuje nešto više o knjigama vezanim za glagoljičku, latiničnu i ćiriličnu pismenost“, navela je ona i dodala da će u prvi plan biti istaknuta nekomercijalna izdanja, koja šira čitalačka publika nije u prilici da vidi često i koja se bave stručnom literaturom iz oblasti filozofije, sociologije, vizuelnih scenskih umjetnosti, teorije i istorije književnosti.

Kordinatorka Festivala Jasmina Bajo dodala je da se na poziv organizatora odazvalo oko 40 izdavača iz Crne Gore.

„Imaćemo priliku da vidimo izdanja iz produkcije najznačajnijih izdavača“, kazala je Bajo i navela neke od izdavača čija će se izdanja naći na FesK-u, poput CANU, Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“, Narodnog muzeja Crne Gore, Državnog arhiv Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, biblioteka iz Berana, Budve, Podgorice i Nikšića, Matice crnogorske, Matice srpske, Ogranka Matice hrvatske u Boki Kotorskoj, Pomorskog muzeja Crne Gore itd.

Bajo je navela da će se na festivalu naći oko 300 naslova.

„Nijesmo izostavili ni najmlađe čitaoce, pa će biti predstavljene 'Kotorske legendice', a za najmlađe smo takođe pripremili i predstavljanje zbirke Festivala Refesticon iz Bijelog Polja na kojem su učestvovala i djeca iz Kotora“, pojasnila je Bajo.

Ona je istakla i da se ove godine održavanje festivala podudarilo sa Međunarodnim danom pismenosti, pa će tim povodom Gradska biblioteka i čitaonica Kotor započeti proslavu 70 godina postojanja okruglim stolom na temu pismenosti danas – elementarne, akademske i digitalne.

Svečano otvaranje Festivala planirano je za večeras u 20 sati u Staklenoj galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković“.

Izvor: RTCG

Back to Top