Počela školska 2022/2023. godina: U ĐAČKIM KLUPAMA 94.000 OSNOVACA I SREDNJOŠKOLACA

Danas počinje nova školska godina. U đačke klupe sješće 94.000 osnovaca i srednjoškolaca.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je, gostujući u Dnevniku RTCG,  da je najbitnije da se nastava vraća u normalu sa trajanjem časa od 45 minuta, a prostorni problemi koji su višegodišnji Ministarstvo na čijem je čelu će probati da riješi. Otvaranjem škole u Tološima dio tih problema u glavnom gradu biće ublažen.

On je najavio da je u planu gradnja tri nove osnovne škole i gimnazije u Podgorici. 

Kad je pitanju izgradnja škole „Vladimir Nazor“, ministar je objasnio da su zatekli stanje koje je zahtijevalo ispunjavanje određenih propisa i tehničkih uslova za početak radova, a to je tražilo i vrijeme, ali vjeruje da je Ministarstvo na putu da riješi i taj problem.

   

ANALIZA STANJA OBRAZOVANJA DAĆE SMJERNICE

 

Prema njegovim riječima, analiza stanja u obrazovanju koja se radi u saradnji sa UNICEF-om, pokazaće šta su slabosti i dati smjernice šta da se dalje radi u našem obrazovnom sistemu. 

„To je najbolji dokument koji je urađen u posljednje vrijeme. Rađen je sa UNICEF-om, svjetskim organizacijama, Vladom i ministarstvima i biće poznat u oktobru i tada ćemo znati kuda ide crnogorska prosvjeta“, kazao je Vojinović.  

On je objasnio da ovo ministarstvo nije odgovorno zbog kašnjenja izgradnje OŠ „Dušan Korać“ u Bijelom Polju.

„Obezbijedili smo za učenike te škole da počnu nastavu u nekoliko drugih škola i u objektima Ekonomskog i Pravnog fakulteta, i riješili na kratko taj problem, a očekujemo da će investitor uskoro završiti ovo divno zdanje“, istakao je ministar, dodajući da dijeli zabrinutost roditelja. 

On je rekao da je problem prosvjetnih radnika u Budvi samo djelimično riješen i da je upravo ovo Ministarstvo to pitanje pokrenulo nakon decenijskog prolongiranja. 

„Ovo ministarstvo je poslije decenije pokrenulo to pitanje. Kolege su željele po svaku cijenu da uđu u te stanove, a što se tiče izgradnje i onoga što je tamo zetečeno, Ministarstvo prosvjete nije prava adresa“, naglasio je Vojinović. 

 

 SVEČANI DOČEK PRVAKA

Danas je posebno značajan dan za đake prvake. Za njih su škole pripremile svečani doček.

Prigodnim programom prvacima su poželjeli dobrodošlicu i u OŠ „Savo Pejanović“ u Podgorici.

Pozdravljajući učenike i roditelje, direktor mr Zoran Đukić naglasio je da su u školi danas posebno srećni, jer otvaraju vrata za 77. generaciju đaka prvaka.

„Dragi naši prvaci, danas ste zakoračili u najljepše razdoblje svog života – u đačko doba. Ova škola će narednih devet godina biti vaša druga kuća u kojoj ćete odrastati, sticati početne važne životne vještine  i znanja“, istakao je on, i dodao da se od  njih očekuje da kroz igru i smijeh istražuju tajne života i prihvate mudrosti drugih.

U obraćanju roditeljima, Đukić je kazao da će se u školi truditi da učencima obezbijede optimalnu sredinu u kojoj nastavne i vannastavne aktivnosti podstiču kreativno učenje, sticanje funkcionalnih znanja, da njeguju drugarstvo, iskrenost, humanost i toleranciju.

„Svi moramo imati u vidu da je obrazovanje osnova svega što nas okružuje. Kvalitetno obrazovanje pomaže nam da donosimo prave odluke i iskoristimo sve šanse koje  nam se pružaju. Naša je misija da učenike ove škole obogatimo novim znanjima i iskustvima, da ih motivišemo novim idejama, udahnemo novim željama, nadogradimo novim interesovanjima, novim mudrostima, naučimo da budu humani, moralni, tolerantni, kreativni i vrijedni“, istakao je on.

U razgovoru za „Prosvjetni rad“, roditelji su kazali da su zadovoljni što će časovi trajati 45 minuta.

„Nadam se da će biti sve u redu i da će djeca normalno pohađati školu“, rekao je  Špiro Radović.

„Očekujem da ova školska godina bude bolja od prethodne, da časovi traju duže, da nastavu ne ometa korona“, istakla je Marina Bulatović.

Roditelji naglašavaju da nikako ne žele onlajn nastavu, ali će se, ako bude trebalo, prilagoditi.

Smatraju i da maske nijesu potrebne, jer, kako kažu, negativno utiču na djecu.

Lj. V.

Back to Top