Biotehnički fakultet: UVOĐENJEM NASTAVNIH SADRŽAJA PODRŠKA AGROŠUMARSTVU

Obogaćivanje postojećih nastavnih programa na Biotehničkom fakultetu (BTF) uvođenjem sadržaja iz oblasti agrošumarstva, kao i kreiranje pretpostavki za uvođenje posebnog predmeta Agrošumarstvo, kroz razmjenu iskustava, samo su neki od ciljeva nedavno dobijenog međunarodnog projekta na kojem je partner ova visokoobrazovna ustanova. Ovim projektom promovisaće se i značaj agrošumarskih praksi i benefita koju lokalne zajednice mogu imati njihovom primjenom, kao i osposobljavanje visokoškolskih kadrova u ovoj oblasti.

Riječ je o projektu „Prakse agrošumarstva na Zapadnom Balkanu za održivi razvoj, slabosti i prednosti”, kažu u BTF-u.

Projektni tim Fakulteta koji će raditi na realizaciji ovog projekta čine doc. dr Milić Čurović, dr Jelena Lazarević i doc. dr Ana Topalović. Oni će sarađivati sa međunarodnim partnerima projekta, a među njima su Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu, Šumarski Univerzitet iz Sofije, Hrvatski šumarski institut, Jastrebarsko i Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka.

Projekat je odobren  za finansiranje u okviru Erasmus + proziva: KA220-HED – saradnja u visokom obrazovanju (Cooperation partnerships in higher education).

Čurović navodi da je oblast agrošumarstva prepoznata kao izuzetno značajna, imajući u vidu da je i osnovna prediona komponenta Evrope po svojim karakteristikama u osnovi agrošumarska.

„Poslednjih decenija, kao rezultat ljudskih aktivnosti i klimatskih promjena, ugrožena je stabilnost ovih ekosistema a primjetno je i ubrzanje degradacionih procesa. Ove promjene se ogledaju u gubitku biodiverziteta, degradaciji tla, gubitaka tla i vode. Očekivano je da pod uticajem klimatskih promjena u narednom periodu ti problemi budu sve izraženiji. Ovo je i razlog zbog čega EU strategije naznačavaju međusektorski, zajednički pristup u rješavanju ovih problema, kreiranju povezanih informacionih sistema praćenja ključnih parametara, kao i unapređenje obrazovanja u oblastima kao što je agrošumarstvo”, objašnjava Čurović.

Ovaj projekat počinje u decembru i trajaće naredne dvije godine.

O. Đ.

 

Back to Top