VOLONTERI AMERIČKOG MIROVNOG KORPUSA VRAĆAJU SE U CRNU GORU

Na današnjem sastanku ministra prosvjete Miomira Vojinovića sa ambasadorkom SAD u Podgorici Džudi Rajzing-Rajnke i direktoricom američkog Mirovnog korpusa Megan Vilson najavljen je povratak volontera američkog Mirovnog korpusa u Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Kako ističu, volonteri nisu služili u Crnoj Gori od kada su evakuisani u martu 2020. godine zbog pandemije COVID-19. Ovo je bio jedinstveni slučaj u 60-godišnjoj istoriji agencije da su volonteri evakuisani širom svijeta. Od tada su zaposleni Mirovnog korpusa u Crnoj Gori nastavili angažman u partnerskim zajednicama kroz pilotiranje programa virtuelne službe, implementaciju virtuelnih obuka za nastavnike engleskog jezika, kao i kroz dalju izgradnju odnosa sa crnogorskim partnerima.

Ministar Vojinović izrazio je zadovoljstvo što se nastavlja realizacija programa Mirovnog korpusa i što će volonteri američkog Mirovnog korpusa biti u prilici da se vrate u Crnu Goru kako bi dali doprinos unapređenju kvaliteta, prije svega, nastave engleskog jezika.

„Mnogo smo uzbuđeni što smo dio istorijskog povratka volontera u Crnu Goru“, istakla je američka ambasadorka Džudi Rajzing-Rajnke.

„Od marta 2020. godine zaposleni u Mirovnom korpusu u Podgorici rade na jačanju temelja našeg novog programa u Crnoj Gori. Sada smo spremni da ponovo pokrenemo volontersku službu i dočekamo ovaj istorijski trenutak sa našim partnerima u zajednicama, kao i sa našim zaposlenima“, rekla je Megan Vilson.

„Na zahtjev Vlade Crne Gore, volonteri će se angažovati u sektoru obrazovanja. Oni će biti smješteni u javnim školama i fokusirati se na podučavanje engleskog jezika zajedno sa svojim crnogorskim nastavnicima saradnicima, u koordinaciji sa rukovodiocima lokalnih škola i partnerom Mirovnog korpusa − Ministarstvom prosvjete. Volonteri će takođe sa svojim nastavnicima saradnicima raditi na uključenju mladih u vannastavne klubove, edukativne kampove, sportske inicijative i slične aktivnosti. Tokom svoje službe, oni se, zajedno sa članovima zajednice, takođe uključuju u sekundarne projekte koji mogu biti inicijative za ekonomski razvoj, lokalne volonterske aktivnosti i ekološki projekti“, stoji u saopštenju Ministarstva prosvjete.

 

 

 

 

 

Back to Top