U RISNU POČINJE PRVI FESTIVAL ETNOLOŠKOG FILMA

Prvi Festival etnološkog filma biće održan na različitim lokacijama u Risnu, od 1. do 3. septembra.

Festival organizuje NVO „Medaur“, Društvo za njegovanje kulturne baštine Risna.

„Ideja Festivala jeste da publiku upozna sa raznovrsnošću kultura, tradicija, vjerovanja i načina života raznih naroda, kao i da podigne nivo svijesti o značaju očuvanja kulturnog nasljeđa“, navedeno je u saopštenju.

Ovogodišnje revijalno izdanje Festivala pripremljeno je na osnovu selekcije režisera Vladimira Perovića. Tokom trodnevnog programa biće prikazano 10 filmova iz osam zemalja i to – Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Australije, Irana i Nepala. U dijelu pratećeg programa biće održano stručno predavanje i radionica na temu običaja vezanih za risansku svadbu, a govoriće etnološkinja Mileva Pejaković-Vujošević.

Festival će biti održan u dvorištu palate Ivelić, na terasi nekadašnjeg Doma kulture i u OŠ „Veljko Drobnjaković“, a planirano je i gostovanje 4. septembra u Morinju, kada će biti prikazana tri filma.

„Cilj nam je da okupimo razne filmske stvaraoce, folkloriste, antropologe i etnografe, a ujedno publici i stvaraocima da pružimo priliku boljeg razumijevanja, razmjene ideja i unapređenja stvaralaštva“, saopštili su organizatori.

Ovaj projekat finansiran je sredstvima Opštine Kotor kroz Program kulturnih manifestacija za 2022. godinu.

Izvor: Pobjeda

Back to Top