Štrajk prosvjetara u Budvi: PRAVE SPISAK KO ĆE U STANOVE BEZ STRUJE

Prosvjetni radnici, koji protestuju i štrajkuju glađu četvrti dan ispred zgrade Opštine Budva, počeli su da prave spisak nastavnika koji žele da se usele u nezavršene stanove, čija izgradnja kasni oko deset godina. Kako piše portal „Pobjeda” spisak će proslijediti resornom ministarstvu od kog očekuju odobrenje.

- Bitno je da se ne uselimo na silu ako je tako moguće – rekla je „Pobjedi” nastavnica Marija Vukićević.

Upitana koliko je profesora koji su voljni da se usele u stanove u kojima nema struje, odgovara da još nije izvjesno... Ima kolega podstanara, ističe Vukićevićeva, koji imaju djecu i oni ne mogu da budu u tako neuslovnim prostorijama.

- Što hitnije treba da se uselimo u stanove. Postoji urgentna grupa koja nema gdje da živi od septembra. Nemamo gdje. Prisiljeni smo da uđemo u te stanove – rekla je ona.

Nastavnike je preksinoć obišao ministar prosvjete Miomir Vojinović, a oni su poručili su da su zadovoljni razgovorom, ali da ne mogu više da čekaju. Kazali su ministru da moraju da se usele u stanove. Tražili su da im se ispune zahtjevi, da im cijena kvadrata bude 650 eura, što im je obećano ranije, a ne 890, koliko se sada od njih traži.

Vukićevićeva je ispričala da se formira komisija koja će da procijeni vrijednost zgrade i da su pozvani predstavnici sindikalnih organizacija da budu njeni članovi.

Nastavnici od početka pozivaju i premijera Dritana Abazović da dođe da popriča sa njima i da zajedno pronađu rješenje. Kazali su i da su mu ranije pisali, ali da nijesu dobili nikakvu povratnu informaciju. Juče su poručili da su mu obezbijedili i stolicu sa natpisom ,,premijer“. Čekaju ga.

Sindikat prosvjete Crne Gore juče je zvanično podržao nastavnike i poručio premijeru da je njegova dužnost da čuje i odazove se pozivu. Istakli su, pored ostalog, da su nastavnici koji štrajkuju spremni da žrtvuju zdravlje kako bi ih Abazović čuo. Podsjetili su i da je Vlada dala garanciju na kredite za zgrade prosvjetnih radnika u Budvi.

Sindikat prosvjete je formirao Stambenu zadrugu ,,Solidarno“ koja kasni u izgradnji stanova.

Iz Sindikata su kazali da konstantno pritiskaju direktora ove zadruge Zorana Stanišića da se završe stanovi, ali da on ne poštuje rokove.

Prosvjetari su ranije ovaj slučaj prijavljivali tužilaštvu. Sumnjaju da je bilo malverzacija, sumnjivi su im tokovi novca. Podsjećali su na ulaganja Ministarstva prosvjete, Budve i pitali se gdje je završio novac. Kazali su da nije bilo reakcije.

Nedavno je ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao na sjednici Vlade da je predmet označen stepenom tajnosti – interno. Poručeno je da se na taj način želi obezbijediti adekvatna reakcija koja će biti u zakonskim okvirima i koja će tangirati interese prosvjetara i u Budvi i širom Crne Gore.

Prekjuče se pogoršalo zdravstveno stanje dvijema nastavnicama, koje štrajkuju glađu, zbog čega je intervenisala Hitna pomoć. Nastavnica Vukićević je rekla da je i juče profesoru Krstu Vukoviću bilo loše.

Njih desetak neće odustati od štrajka dok se, ponavljaju oni, ne ispune zahtjevi. Iz postavljenih šatora u kojima borave ispred zgrade Opštine žele da se usmjere direkno - u stanove.

Iz Sindikata prosvjete poručili su da protestom drže čas svojim učenicima, kolegama iz Budve koji nijesu sa njima, prosvjetnim radnicima, građanima.

- Držite čas nepristajanja na krivicu onih koji ukazuju na propuste odgovornih. Čas mora trajati do zvuka zvona. Zvona koje će označiti pobjedu pravde za vas – rekli su oni i pozvali sve one koji polaze u Budvu ili se zateknu u njoj ovih dana da prošetaju do nastavnika i daju im podršku.

Izvor Pobjeda

Back to Top