JAČANJE SARADNJE U OBLASTI UPISNE POLITIKE NA UNIVERZITETIMA NA KOSOVU

O važnosti intenziviranja saradnje u oblasti obrazovanja i njenog jačanja između Crne Gore i Republike Kosovo u dijelu razmjene studenata, te daljeg unapređenja upisne politike studenata iz Crne Gore, razgovarano je na sastanku ministra ljudskih i manjinskih Fatmira Gjeke i rektora „Univerziteta Hasan Prishitina” prof. dr Nasera Sahitija.

Na sastanku je konstatovano da Univerzitet „Hasan Prishtina” ima dobru saradnju sa 200 univerziteta na globalnom nivou, te je iskazano interesovanje za poboljšanje saradnje sa Univerzitetom u Crnoj Gori, smatrajući značaj dviju država i potencijal koji povezuje dvije prijateljske države, saopšteno je iz Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Ministar Gjeka je predložio razmjenu studenata, profesora, te ideja i projekata koji će dodatno pospiješiti dobrosusjedske odnose dvije države.

Na sastanku je usaglašena razmjena iskustava u projektima koji se finansiraju iz EU fondova, gdje se preferiraju projekti u grupi država u većoj mjeri od individualnog apliciranja.

Tokom sastanka pozitivno je ocijenjeno nedavno potpisivanje Memoranduma sa Univerzitetom u Cirihu, smatrajući je ga važnim za region.

Razgovarano je o kvoti koja je predviđena za Albance iz Crne Gore, koja obuhvata 58 stududenata na 14 fakulteta.

Tom prilikom podsjetili su da drugi upisni rok počinje 10. septembra.

O. Đ.

Back to Top