USPJEH ŠKOLA IZ CRNE GORE NA MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU SPRING ALIVE 2022.

Na međunarodnom takmičenju za nastavnike „Spring Alive 2022“, koje su realizovali BirdLife i Centar za zaštitu i proučavanje ptica na temu „Zašto nam je potrebna građanska nauka“, đaci iz OŠ „Anto Đedović“ iz Bara i OŠ „Vlado Milić“ iz Podgorice su zajedno sa svojim nastavnicama zavrijedili ubjedljivu pobjedu na evropskom nivou.

Učenici iz Bara osvojili su 1. mjesto, a njihova mentorka je bila prof.  Ljiljana Milović. Takmičari iz Podgorice osvojili su 2. mjesto, a  mentorke su bile Ljiljana Radinović i Đina Mićović uz podršku učiteljica Sonje Koprivice i Suzane Novićević.

Učesnici  iz obje škole, kako ističu, imali su podršku direktorica tih vaspitno-obrazovnih ustanova Stanke Vukčević i Ivane Milić.One su pratile njihov rad na ovom projektu i obezbijedile uslove za realizaciju.

Idejna rješenja nastavnica prevedena su na engleski jezik  kako bi ih ocijenila komisija u sastavu: Karolina Kalinowska, internacionalni Spring Alive menadžer, Shane Sparg, menadžer partnerstva za očuvanje Stichting Birdlife Europe i predstavnici HeidelbergCement kancelarije.

Prvonagrađeni su dobili mikroskop, a drugoplasirani teleskop.

Takmičenje je realizovano u okviru međunarodnog projekta Spring Alive, koji podstiče interesovanje djece za prirodu i zaštitu ptica, a  koji se osim u Crnoj Gori, realizuje u 58 zemalja Evrope, Centralne Azije i Afrike.

O. Đ.

 

 

 

 

 

 

 

Back to Top