Sekretarka za kulturu Podgorice ANA MEDIGOVIĆ: PODGORIČKO KULTURNO LJETO ISPUNILO OČEKIVANJA

Nakon više od 50 realizovanih programa, od čega je 25 organizovano tokom jula, možemo sa ponosom i zadovoljstvom konstatovati da je ovogodišnje Podgoričko kulturno ljeto već ispunilo očekivanja o čemu govore i odlične kritike kulturnih djelatnika, te prisustvo građana i njihove pozitivne reakcije na brojne novine i osvježeni repertoar manifestacije, kazala je Gradskom portalu Ana Medigović sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada.

Značajan broj programa pod okriljem Podgoričkog kulturnog ljeta odvijaće se do 25. septembra, a prilikom koncipiranja ovogodišnjeg izdanja vodilo se računa o raznovrsnosti i zastupljenosti različitih umjetničkih formi u programima.

„To je prepoznatljivost Podgoričkog kulturnog ljeta koju njegujemo i nadograđujemo. Uz brojne koncerte, izložbe, predstave, književne promocije, tradicionalne festivale koji su već godinama važan dio gradske kulturne ponude, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta građani su mogli da isprate i sjajne multimedijalne projekte, audio-vizuelnu instalaciju „Karst“ autora Relje Ćupića i Aleksa Gvojića,  koju smo realizovali u saradnji sa Centrom savremene umjetnosti, kao, možemo slobodno reći pionirski poduhvat ovog tipa na našem prostoru i brojne druge umjetničke forme. Po prvi put organizovali smo na otvorenom, na Trgu nezavisnosti, svečanost uručenja nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Glavnog grada. Ponosni smo što je u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta realizovan i premijerni nastup Crnogorskog kamernog orkestra, sastava koji okuplja ekipu sjajnih crnogorskih muzičara”, istakla je Medigović.

Na tragu odličnih reakcija koje je pobrala kampanja „Kultura u kvartu“ koju je Sekretarijat za kulturu i sport realizovao tokom proljeća, nastavilo se sa organizacijom programskih aktivnosti u različitim gradskim četvrtima,  pa je u okviru ovogodišnje šeme Ljeta  značajan prostor posvećen projekcijama istaknutih filmskih ostvarenja , u Zagoriču, na Starom aerodromu, Maslinama, Zabjelu…  U saradnji sa Ambasadom Maroka  organizovani su Dani marokanskog filma, početkom jula, a planirana je i revija italijanskih filmova tokom narednog mjeseca. 

„Vodeći računa o našim najmlađim koji su možda i najvjernija publika naših programa i ove godine organizujemo igranje brojnih dječijih predstava tokom Podgoričkog kulturnog  ljeta”, navodi Medigovićeva.

Bogat i raznovrsan program, kako ističe ona, očekuje nas i u narednim danima.

„Prvi dani avgusta proteći će u znaku gostovanja Paule i Đela Jusića juniora čiji koncert će biti organizovan u Njegoševom parku, te koncerta vojnih orkestara Gornje Austrije i Crne Gore, na Ljetnjoj sceni, u Staroj varoši. Nastavićemo i sa filmskim projekcijama na otvorenom, očekuje nas i tradicionalni završni koncert Ljetnjeg kampa za kamernu muziku, revija italijanskih filmova, koncert sjajnog No Borders Orchestra, 24. avgusta, revija italijanskih filmova, promocija knjige “Antologija proznog stvaralaštva crnogorskih književnica” autorke Sofije Kalezić  i koncert  dua Brajović-Nikčević kojim zatvaramo avgustovski repertoar Ljeta.”

Tokom septembra  Podgoričani će biti u prilici da prate programe Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT, Međunarodni festival lutkarstva, Džada Fillm Fest, izložbe u organizaciji JU Muzeji i galerije, književne promocije.

„Očekuje nas i premijera predstave ‘Bez portfelja’ Gradskog pozorišta, predstava ‘Ifigenija’ u produkciji Korifej teatra i centara za kulturu Kolašina i Bijelog Polja i brojni drugi programi”, najavila je Medigovićeva.

Izvor Gradski.me

 

Back to Top