Projekat ENEMLOS: EDUKACIJA STUDENATA UZ POMOĆ PREDSTAVNIKA VRHOVNOG DRŽAVNOG TUŽILAŠTVA

Dekanka Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Aneta Spaić sastala se, kao dio delegacije projekta ENEMLOS, sa vršiocem dužnosti vrhovnog državnog tužioca Majom Jovanović radi razmatranja aktivnosti u okviru Erasmus+ projektu − ENEMLOS − „Pravne klinike u službi ranjivih grupa: poboljšanje zapošljivosti studenata prava putem praktičnog obrazovanja“. Riječ je o jednom od najvećih projekata Pravnog fakulteta UCG, na kojem je VDT jedan od partnera.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i savjetnik u Vrhovnom tužilaštvu Miljan Vlaović, projektna koordinatorka prof. dr Biljana Đuričin i član projektnog tima doc. dr Nikola Dožić, dogovorene su naredne aktivnosti u okviru ovog projekta. Poseban osvrt bio je na angažovanju tužilaca u narednom periodu i kreiranju agende za njihovo učešće povodom interesantnih tema sa kojima će se predstaviti studentima.

Da podsjetimo, u okviru ovog programa nedavno su počele da rade pravne klinike za pružanje besplatne pravne pomoći klijentima, koji pripadaju tzv. ranjivim grupama.

U svim situacijama gdje osoba ili više njih (ranjiva grupa, npr. žrtve porodičnog nasilja, siromašni, izbjeglice, azilanti, djeca…) traže pravni savjet, pravna klinika obezbijeđuje klijentu studenta, koji će raditi uz pomoć praktičara i nastavnika, i pružiti mu adekvatan besplatan pravni savjet. U radu sa studentima u pružanju savjeta, pored akademskog osoblja rade i praktičari − sudije, advokati, tužioci, notari, javni izvršitelji i posrednici.

Ovaj projekat je podržan u okviru programa Erasmus+ izgradnja kapaciteta na polju visokog obrazovanja, a njegova realizacija će trajati tri godine.

U program su uključene tri eminentene institucije iz EU koje se uspješno bave kliničkim pravnim obrazovanjem, posebno radom sa tzv. živim klijentima: Pravni fakultet Univerziteta u Zagrebu, Regent Univerzitet u Londonu i Univerzitetski centar za pravne klinike u Varšavi, sa najboljom edukacijom i praksom u oblasti kliničko-pravnog obrazovanja u zemljama EU i USA.

Lj. V.

 

Izvor: ucg.ac.me

 

Back to Top