U Budvi održan regionalni sastanak Radne grupe: IZRADA REGIONALNOG OKVIRA KOMPETENCIJA MEDIJSKE PISMENOSTI

Na regionalnom dvodnevnom sastanku koji je održan u Budvi u okviru EPALE projekta, radna grupa počela je rad na izradi jedinstvenog regionalnog okvira kompetencija medijske pismenosti za obrazovanje odraslih. U pripremanju tog dokumenta učestvuju članovi EPALE timova iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koja je koordinator ove saradnje.

Naime, Crna Gora je inicirala kreiranje regionalnog okvira medijske pismenosti, a   podržale su je Srbija, Hrvatska, Slovenija i Bosna i Hercegovina. U tom cilju formirana je nacionalna radna grupa od istaknutih ličnosti iz svijeta medijske pismenosti koji su pripremili nacrt Regionalnog okvira kompetencija iz ove oblasti, a koji razmatran na ovom sastanku.

Kako je za RTV Budva kazala Gordana Bošković, EPALE koordinatorka projekta za Crnu Goru, izrada ovog regionalnog okvira biće završena u septembru ove godine.

„Na ovom sastanku pripremićemo ključni koncept kako treba da izgleda taj okvir. Daćemo predlog znanja, vještina i kompetencija, a onda ćemo na tom dokumentu raditi do septembra. Na bazi tog dokumenta svaka zemlja će pripremiti svoje nacionalne programe, koji će u Crnoj Gori proći svu proceduru usvajanja na nadležnim tijelima, a dobiće akreditaciju od Nacionalnog savjeta za obrazovanje. Ono što je veoma važno, nakon decembra ove godine, počećemo implementaciju regionalnih pilot obuka i tokom njihovog sprovođenja moći da vidimo da li smo ih koncipirali na pravi način, i da u hodu možemo ispraviti ono što je nužno“, istakla je Bošković.

Prema riječima Marice Vukomanović, nacionalne EPALE koordinatorke u Srbiji, u toj državi se dosta radi na medijskoj pismenosti i jačanju svijesti o potrebi za  njenim izučavanjem i u okviru obrazovanja odraslih. Pripremljeni su priručnici iz medijske pismenosti za nastavnike i roditelje, a u pripremi je priručnik za biznis korisnike.

Marjan Šimek, glavni urednik Školskih novina u Hrvatskoj, smatra da na medijskom opismenjvanju odraslih treba puno raditi.

„Mi odrasli mislimo da sve razumijemo, ali kada bolje promislimo vidimo da to, ipak, nije tako. Upravo, ova priča o medijskim kompetencijama i obrazovanju odraslih je dobro došla i mislim da nije zakasnila i da smo u ritmu svijeta koji nas okružuje − Evrope“, rekao je on.

„Ovo se sada nudi odraslima kao informalno i neformalno obrazovanje, jer oni nisu imali priliku da kroz školski sistem sa tim budu u dodiru, a prosto je nemoguće da bilo ko, bilo koliko godina da ima, funkcioniše, a da nije u skladu s onim što se trenutno tehnološki događa“, istakla je Božena Jelušić, članica crnogorske kooalicije za medijsku pismenost.

Radna grupa je dogovorila formu regionalnog dokumenta. Kao glavni ciljevi  definisani su: obrazovanje za društvo-demokratsko građanstvo; sposobnost kritičkog promišljanja; poznavanje tehnoloških osobenosti; funkcionalna medijska pismenost i etičko korišćenje-djelovanje u medijima, tj. aktivno građanstvo.

Precizirano je i pet modula: kritičko čitanje i preispitivanje medijskih poruka; uticaj medijskih sadržaja na formiranje ličnih i društvenih vrijednosti; sloboda govora i govor mržnje; manipulacija, dezinformacija i stereotipi i karakteristike savremenih medija, privatnost i zaštita podataka na mreži. Takođe je usaglašeno da svaki modul ima kratak  uvod, ključne pojmove, ishode, znanja, vještine i stavove.

Oročeno je da kreiranje regionalnog okvira bude završeno do septembra ove godine, nacionalni trening programi biće pripremani od septembra do decembra ove godine, a njihov pilotiranje trajaće od februara do decembra 2023. godine. Pripemanje priručnika biće realizovano od  aprila  do septembra 2023. godine, a treninzi od oktobra iduće do februara 2024. godine.

Lj. V.

 

 

Back to Top