Konferencija u okviru programa „Moje vrijednosti i vrline“: OSNAŽIVANJE VASPITNE ULOGE ŠKOLE

Završna aktivnost iz programa „Moje vrijednosti i vrline“ pod nazivom: Konferencija za direktore/ice i stručne saradnike/ice o iskustvima u praćenju i razvoju SEV-a i razmjena praksi  održana je u  Zavodu za školstvo u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, a prisustvovalo joj 40 učesnika.

V.d. direktorice Zavoda za školstvo Biljana Joksimović podsjetila je prisutne da je jedan od važnih zakonskih ciljeva obrazovanja u Crnoj Gori cjeloviti razvoj ličnosti učenika. Ona se osvrnula na izazove sa kojima se praktičari suočavaju na tom planu govoreći o brojnosti učenika u školama (odjeljenjima), smanjenju broja časova po pojedinim nastavnim predmetima, naglašenoj usmjerenosti nastavnika na sadržaje koje učenici treba da usvoje, dominantnoj orijentisanosti svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu na postignuća (ocjene). U takvim okolnostima, ocijenila je, praktičarima ostaje malo vremena da se posvete razvoju socijalnih i emocionalnih vještina učenika i učenica. U uslovima pandemije COVID-19 taj problem je bio posebno naglašen.

Predstavnica UNICEF-a Maja Kovačević istakla je da je jedan od bitnih uslova za unapređivanje kvaliteta osnaživanje vaspitne uloga škole i SE kompetencija nastavnika i učenika.  UNICEF je, kako je kazala, i u uslovima zdravstvene krize kroz koju smo prošli, dao odgovor i podršku školama i nastavnicima realizacijom niza aktivnosti koje su definisane programskim dokumentom za 2021/2022. godinu.

Treneri Miroslav Minić i Svetlana Jovetić-Koprivica prenijeli su zanimljiva iskustva sa obuka, ukazujući i na kvalitet samog programa i benefite koje od njega nastavnici dobijaju. Profesorica engleskog jezika Vesna Miković govorila o vlastitom doživljaju obuke i ličnom profesionalnom razvoju u oblasti SE vještina.

Stručne saradnice iz gimnazija „Slobodan Škerović“,„Petar I Petrović Njegoš“ i OŠ „Mileva Lajović-Lalatović“ Gordana Arsović, Nadežda Vujašković i Nada Mitrović mišljenja su da SEV program, integrisan kroz plansku dokumentaciju škole, daje najbolje rezulate, kao i primjenom u redovnoj nastavi, vannastavnim aktivnostima, projektima, humanitarnim i volonterskim akcijama, radionicama na temu: empatije, tolerancije, timskog rada, zahvalnosti, optimizma...

Direktorica Umjetničke škole za muziku i balet „Vasa Pavić“ Tijana Ilić i Jelena Krivokapić, koordinatorka programa „VIVUM-a“, u okviru kojeg je ove školske godine realizovano pet koncerata u Kotoru, Tivtu, Nikšiću i Podgorici, naglasile su da najbolje ideje potiču od nastavnika, ali da jedino uz institucionalnu podršku nadležnih ustanova i kredibilnih partnera kao što su Zavod za školstvo i UNICEF mogu biti uspješno realizovane. One su zahvalile što se učenicima i nastavnicima u srednjim muzičkim školama prvi put pružila prilika da udruženi muzikom afirmišu univerzalne životne vrijednosti.

 O važnosti profesionalnog razvoja nastavnika, praksama u svojim školama i daljem širenju Programa govorile direktorice Biljana Vučurović (Gimnazija „Slobodan Škerović“), Dijana Kuzmanović (OŠ „Pavle Rovinski“), Tatjana Jokić (OŠ „Njegoš“ u Spužu) i Petra Ćetković (OŠ „Ivo Visin“). Vučurović i Jokić istakle su da nastavnici sa obuke dolaze izuzetno motivisani da primijene stečena znanja i vještine, a zajednički stav svih je da jedino nastavnici sa razvijenim socijalnim i emocionalnim vješinama koje demonstriraju u svakodnevnom radu i komunikaciji sa učenicima, kolegama i roditeljima mogu biti istinski uzori učenicima.

Moderatorka na skupu bila je koordinatorka Programa „Moje vrijednosti i vrline“ Ljiljana Ivanović.

Lj. V.

 

 Izvor: zzs.gov.me

Back to Top