KIC „Budo Tomović“: PREKSJUTRA KONCERT „EVROPA KROZ FILMSKU MUZIKU“

Povodom Praznika muzike, KIC „Budo Tomović“ u Podgorici organizuje u saradnji s Francuskim institutom koncert posvećen filmskoj muzici pod nazivom „Evropa kroz filmsku muziku“ koji će biti održan 23. juna, u velikoj sali KIC-a, u 20 sati.

Kako ističu iz ove ustanove, tim povodom u okviru muzičkog programa KIC-a oformljen je ansambl pod nazivom „Creation“ koji sačinjava  dvadesetak domaćih muzičara-insrumentalista koji će zajedno izvesti raznovrstan i nesvakidašnji program originalne filmske i primijenjene muzike pod upravom gostujućeg dirigenta Žan-Mišel Despena iz Pariza.

U okviru raznovrsnog reperotara, biće premijerno izvedena muzika koju je komponovao francuski kompozior Kamij Sen-Sans za nijemi film „Ubistvo vojvode od Giza“ iz 1908. godine. Ova muzika do sada nije izvođena ni u našem regionu. Repertoar takođe sadrži originalne muzičke teme iz kultnih filmova poput „Sinema Paradizo“ Đuzepea Tornatorea, „Prezir“ Žan-Lik Godara, „Šerburški kišobrani“ Žaka Demija, „Ljeto '42“ Roberta Maligana, „Misija“ Rolanda Žofea, „Čudesna sudbina Amelije Pulen“ Žan-Pjer Ženea, te „Psiho“ Alfreda Hičkoka; uz to i popularno djelo „Adagio“ Semjuela Barbera koje je primjenjivano u brojnim filmovima evropske i američke produkcije. Filmska muzika iz pera poznatih kompozitora poput Enija Morikonea, Mišela Legrana, Jana Tjersana, Bernarda Hermana i drugih poznatih autora koji su svojom muzikom doprinosili pokretnim slikama, davali im specifične emocije i činili ih još popularnijim – je ostala u pamćenju gledalaca i filmofila.

Iz KIC-a ukazuju da će muzičko izvođenje filmskih tema pratiti kadrovi iz navedenih filmova.

Dirigent Žan-Mišel Despen je istovremeno i pijanista i trubač. Studirao je dirigovanje pod mentorstvom Žerara Devosa, Žan-Sebastjen Beroa i Serđua Čelibidakea. Njegove studije muzike su obilježene brojnim nagradama i zlatnim medaljama. Od 1997. godine, prenosi svoje znanje uspješnim i talentovanim mladim muzičarima koji su željni da savladaju rad na tehnici sviranja u orkestru.

Završio je studije muzike u Nansiju, a zatim i na Sorboni i Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu.

Lj. V.

           

Back to Top