Ministar Vojinović za Pobjedu: DA NAŠEM ŠKOLSTVU VRATIMO UGLED I KVALITET KAKAV I ZASLUŽUJE

U toku su kontrole prosvjetne i radne inspekcije, a po zahtjevu Ministarstva koje će postupiti po njihovom zaključku. Na osnovu ranije kontrole već smo razriješili dužnosti nekoliko v.d. direktora i na njihovo mjesto imenovali druge. Postoji procedura koju moramo ispoštovati, kao i inspekcije koje su jedine nadležne da daju mišljenje na nečiji rad i rezultate, kazao je u intervjuu

za Pobjedu ministar prosvjete Miomir Vojinović, odgovarajući na pitanje na koji način kontroliše nedavno postavljene direktore, odnosno šta je preduzeo ukoliko je došao do saznanja da ima onih koji ne obavljaju posao kako treba.

On je istakao da se Ministarstvo prosvjete uveliko bavi rješavanjem ključnih problema u ovom resoru.

Prema njegovim riječima, da bi obrazovni sistem bio funkcionalan, moramo imati zadovoljan kadar. U tom cilju, izmjenom zakonskih propisa i Granskog kolektivnog ugovora poboljšaće se materijalni status prosvjetnih radnika. Veliki problem u ovom trenutku je prebukiranost škola, nedostatak prostornih kapaciteta, te kašnjenje u izgradnji predviđenih škola. Ministarstvo svim svojim resursima pokušava da dođe do najboljeg rješenja u interesu djece i neometanog sprovođenja obrazovnog procesa.

Ministar je ukazao da je jedno od polaznih načela škola bez politike.

„Depolitizacija obrazovnog sistema je dug proces, ali ja sam mu maksimalno posvećen. Profesionalnost, rad, talenat i najvažnije − znanje, će biti jedini preduslovi za unapređenje kvaliteta obrazovnog sistema. Imperativ nam mora biti da našem školstvu vratimo ugled i kvalitet kakav i zaslužuje“, istakao je on, i dodao da su preduzete odgovarajuće mjere u cilju saniranja nastale situacije povodom smjene direktora.

„Tražili smo saradnju sa zaštitnikom imovine Crne Gore, koji zastupa državu u imovinsko-pravnim sporovima. Dogovoreno je da se nakon prvih pravosudnih izvršnih presuda sačini analiza dosadašnjih pravosnažnih presuda i predložen je najoptimalniji način okončavanja svih sudskih procesa. Cilj je smanjenje evidentnih velikih troškova koji nas očekuju. Što se tiče broja onih koji su ostali bez posla, mogu vam reći da je mali broj njih. U pitanju su profesori koji nijesu prihvatili ponuđene časove, dok su se ostali vratili u redovnu nastavu“, rekao je Vojinović.

Vojinović je ukazao da je reforma obrazovanja sistemski proces koji se ne odvija preko noći.

„U saradnji sa međunarodnim partnerima radićemo na dugoročnoj sveobuhvatnoj strategiji u svim ključnim oblastima kao što su: kvalitet, pravičnost, infrastruktura i finansiranje. Važno je istaći da je usvojena Strategija za digitalizaciju obrazovanog sistema za period od 2022. do 2027. godine, koja će obuhvatiti nivoe obrazovanja od predškolskog do srednjeg, sa tri strateška cilja-unapređenje informacionog sistema obrazovanja, stvaranje digitalnog ekosistema u školama i unapređenje digitalnih vještina i kompetencija. U toku je obezbjeđivanje odgovarajuće računarske opreme, internet konekcije i unapređenje nivoa informatičke pismenosti nastavnog kadra, kako bi se elektronske evidencije i usluge vodile na adekvatan način. To su uslovi neophodni za razvoj digitalizacije. To je ujedno i odgovor na pitanje o nedostatku opreme u pojedinim školama, zbog čega su neki učenici PISA testove radili u drugim školama“, istakao je on.

Ministar je najavio da će korigovati predloženi zakon o visokom obrazovanju

„Po planu rada Vlade Crne Gore, Ministarstvo je u obavezi da do kraja godine završi Zakon o visokom obrazovanju koji u proteklom periodu nije naišao na usaglašavanje mišljenja članova radne grupe pa su neophodne dodatne korekcije. Vrlo brzo ćemo krenuti sa intenzivnim radom na njemu i nadamo se da neće opet doći do probijanja roka koji je dala Vlada“, kazao je on.

Vojinović je naglasio da problem prebukiranosti vaspitno-obrazovnih ustanova nije od juče. Kako kaže, najspornije su gradske škole i vrtići, gdje se popunjenost usljed nedostatka prostornih kapaciteta odražava na organizaciju i kvalitet nastavnog prostora. Ministarstvo preduzima brojne aktivnosti kako bi se izgradnjom novih škola i vrtića rasteretile postojeće. Trajno rješenje problema prebukiranosti je decentralizacija. Migracije iz ruralnih predjela, gdje imamo velike škole koje su poluprazne, u prebukirane gradske škole su društveni problem.

„Prema podacima iz oktobra 2021. godine, u državnim i državno-privatnoj ustanovi „Andre Navara“, u obrazovno-vaspitnim ustanovama (predškolske, osnovne i srednje škole, resursni centri i osnovne muzičke škole) je 15.914 zaposlenih, dok ih u privatnim ustanovama ima 384. Moramo imati u vidu veliki broj radnika koji su angažovani po osnovu ugovora o dopunskom radu (višestruka ponavljanja), kao i zaposlene na stručnom osposobljavanju u državnim ustanovama, dobijamo broj od 14.463 zaposlena. Ako gledamo samo broj aktivno zaposlenih (one koji nijesu u izolaciji zbog kovida-19, koji nijesu na privremenoj spriječenosti za rad, trudničkim i porodiljskim bolovanjima, kojima ne miruje staž ili su na neplaćenom odsustvu itd.) taj broj je 12.613 zaposlenih. Znate, obrazovanje je jedan živ proces, zato podatke koje pokazuje Monstat ne možemo uzeti ’zdravo za gotovo’“,istakao je Ministar Vojinović.

 

Izvor: pobjeda.me

Back to Top