Otvorena izložba „Zdravlje je bez duvana“: URUČENE NAGRADE NAJBOLJIMA NA LIKOVNOM I LITERARNOM KONKURSU

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) priredilo je danas u saradnji sa Dječjim savezom Podgorica u KIC-a „Budo Tomović“ izložbu najboljih likovnih radova sa XXI nagradnog konkursa za likovne i literarne radove učenika od IV do IX razreda osnovnih škola sa teritorije Crne Gore na temu „Zdravlje je bez duvana.

Konkurs je raspisan povodom  obilježavanja Svjetskog dana bez duvanskog dima, koji se ove godine proslavlja na temu: Duvan: prijetnja za našu životnu sredinu“
 („Tobacco’s threat to our environment) koju je odredila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Izložbu je otvorila i uručila nagrade najboljima u obje konkurencije sekretarka za kulturu i sport SO Podgorica Ana Medigović (prvoplasiranima sedmodnevni boravak na Veruši, a za druga i treća mjesta i pohvale za nagrađene učenike i škole monografije u izdanju CANU i Agencije za zaštitu životne sredine, kao i muzičke CD-ove sa Festivala „Naša radost“).

U konkurenciji likovnih radova prvu nagradu dobila Mia Krbanjević, učenica VII razreda OŠ „Drago Milović“ iz Tivta, dok su drugu podijelili Anja Lekić, učenica VII razreda OŠ „Oktoih“ iz Podgorice, i Stefan Radaković, učenik VI razreda OŠ „Kekec“ iz Sutomora. Treću nagradu ravnopravno dijele dva učenika romske nacionalnosti iz OŠ „Radomir Mitrović“ iz Berana − Turkijan Sahiti, VI razred, i  Ferijan Dibrani, VII razred. 

Pohvale su dobili Ivana Radonjić, učenica V razreda OŠ „Vuko Jovović“ iz Danilovgrada, Mirzina Amalija, učenica IX razreda OŠ „Milan Vuković“ iz Herceg Novog, Mija Sisojeva, učenica VIII razreda OŠ „Kekec“ iz Sutomora, Mia Banović, učenica VII razreda OŠ „Drago Milović“ iz Tivta, Jovana Marković, učenica VI razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Podgorice, i Helena Popović, učenica VII razreda OŠ „Štampar Makarije“ iz Podgorice. 
Pohvalu za kvalitet radova na konkursu zaslužila je OŠ „Vuk „Karadžić“ iz Berana, dok je pohvalu za brojnost poslatih radova svojih učenika dobila OŠ „Oktoih“ iz Podgorice. 

Radove je ocjenjivao tročlani žiri u sastavu doc. mr Marija Kapisoda, akademska grafičarka, doc. dr Ivana Radovanović, akademska skulptorka, i Domagoj Žarković, sekretar CDPR-a.

Žiri za literarne radove (Sanja Vojinović, Barbara Simonović i Miloš Milačić, profesori crnogorskog, srpskog, bosanskog i hrvatskog jezika i književnosti) prvu nagradu dodijelio je Jani Rakonjac, učenici IX razreda OŠ „Pavle Žižić“ iz Njegnjeva u Bijelom Polju, drugu Teodori Matović, učenici VII razreda OŠ „Mirko Srzentić“ iz Petrovca, a treću Ignjatiju Mariću, učeniku VI razreda OŠ „Ilija Kišić“ iz Zelenike.

Lj. V.

Back to Top