NA UNIVERZITETU CRNE GORE PREDSTAVLJENI BUGARSKI UNIVERZITETI

„Uobičajno je da se na ovakvim skupovima govori engleskim jezikom. Međutim, kada je u pitanju Bugarska za tim nema potrebe. Mi se jako dobro razumijemo i to samo po sebi govori o vezama i o snazi veza između Bugarske i Crne Gore, prije svega kad je riječ o jeziku, a slična situacija je i u svim drugim sferama, pa  i kada je riječ o istoriji, odnosno jednom značajnom dijelu istorije Crne Gore i Bugarske“, rekao je otvarajući prezentaciju bugarskih univerziteta u Crnoj Gore rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) prof. dr Vladimir Božović.

Zahvaljujući se Ambasadi Bugarske koja je omogućila prezentaciju visokoškolskih ustanova te zemlje na UCG, on je istakao da je cilj ovog događaja unapređenje veze između bugarskih i crnogorskih univerziteta, a sličnost jezika, kulture i istorije Crne Gore i Bugarske je osnova za unapređenje saradnje u sferi visokog obrazovanja.

Saradnja univerziteta iz Crne Gore i Bugarske datira od ranije, a podržana je i Erasmus + programom kao i zajedničkim projektnim aktivnostima. UCG Erasmus + programa ima saradnju sa Ekonomskim univerzitetom u Varni, Nacionalnom akademijom umjetnosti u Sofiji, kao i Ekonomskom akademijom DA Cenov u Svištovu.

Obraćajući se prisutnima ambasadorka Bugarske u Crnoj Gori Meglena Plugčiev (Meglena Plugtschieva) kazala je da Bugarska kao članica EU preko svoje Ambasade ulaže u Crnu Goru kroz projekte koji se tiču zdravlja, prosvjete i ekologije i to pretežno na sjeveru, te najavila mogućnost apliciranja za dodatni projekat koji će biti objavljen do kraja juna ove godine.

„Najvažnija investicija koju dvije države mogu da ostvare je upravo u obrazovanju, tako da je nužnost intenziviranja saradnje visokoškolskih ustanova Bugarske i Crne Gore kako kroz razmjenu administrativnog, akademskog osoblja i studenata, tako i kroz organizaciju gostujućih predavanja  profesora iz obje zemlje prioritet“, kazala je ambasadorka Bugarske.

Na današnjoj prezentaciji bugarskih univerziteta prisustvovao je i Andrej Kovačev portparol za proširenje i susjedstvo Evropske narodne partije, a crnogorskim studentima i srednjoškolcima predstavli su se Univerzitet „Sv. Kliment Ohridski’’ iz Sofije,  Američki univerzitet iz Blagoevgrada, Viša škola za osiguranje i finansije (VUZF) iz Sofije, Ekonomski univerzitet – Varna, te Univerzitet u Ruseu „Angel Kančev – Ruse”.

O. Đ.

 

Back to Top