KONCERT PIJANISTE SIMA ŠIŠEVIĆA

Solistički koncert nagrađivanog crnogorskog pijaniste Sima Šiševića biće održan večeras u okviru ciklusa „Mladi talenti“, u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“, s početkom u 19 sati.

Program koncerta činiće djela: Sergeja Vasiljeviča Rahmanjinova (Preludijum op.23 br. 4 u D-duru, Preludijum op.23 br. 2 u B-duru, Preludijum op.23 br. 10 u Ges-duru), ‌Nikolaja Karloviča Metnera (Sonata Uspomena iz prvog ciklusa „Zaboravljeni motivi“ Op.38 br.1, u a-molu), ‌Aleksandra Nikolajeviča Skrjabina (Dvije poeme op.32, Poema u Fis-duru br.1, Poema u D-duru br.2), ‌Kloda Debisija (Preludijum „Potonula katedrala“ br.10, iz prve sveske preludijuma) i Sergeja Sergejeviča Prokofjeva (Sonata br.3 op.28, u a-molu).

Pijanista Simo Šišević (1999. Podgorica) je student magistarskih studija na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu (Royal College of Music). Osnovno muzičko obrazovanje je stekao u ŠOMO „Petar II Petrović Njegoš“ u Baru, u klasi mr Maje Basarab, gdje je dobio priznanje „Đak generacije“ i nagradu „Luča“. Nastavio je školovanje u Umjetničkoj školi za muziku i balet „Vasa Pavić“ gdje je maturirao u klasi Anke Asanović 2017. godine. Osnovne studije klavira upisao je na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, u klasi britanskog pijaniste Gordona Fergus-Tomsona i pedagoga Džona Berna. Uz studije klavira pohađao je i studije dirigovanja i kompozicije i diplomirao sa najvišim ocjenama 2021. godine. Ubrzo zatim upisao je postdiplomske studije na istom konzervatorijumu i dobio stipendiju da studira u klasi poznatog ruskog pijaniste i pedagoga Borisa Bermanana „Accademia del Riddoto“ u Italiji.

Šišević je osvojio brojne nagrade na pijanističkim takmičenjima.

Učestvovao je na festivalima savremene klavirske muzike. Stipendista je Opštine Bar, Ministarstva prosvjete Crne Gore, Glavnog grada Podgorica, Gradske opštine Golubovci i Global Ports Holding Port of Adria ‒ Bar, kao i Fondacije Zetland, „Studio 106 Art Gallery“, „The Henry Wood Trust“ i „The Katheelen Trust“ iz Velike Britanije, PAM CG, Ministarstva kulture Crne Gore.

Zajedno sa violinistom Lukom Perazićem i violončelistom Kostom Popovićem, Šišević je osnovao klavirski trio „Birziminium“ sa kojim je nastupio u KIC-u „Budo Tomović“, u sali Ministarstva kulture Crne Gore na Cetinju i na festivalu Kotor Art (2019).

Pohađao je majstorske kurseve kod uglednih međunarodnih pijanista.

Izvor: RTCG

Back to Top